Sjukhuset sviker döds sjuk

Min väninnas syster har cancer och har inte lång tid kvar. Min väninna oroar sig för sin syster som nyss legat inne i en vecka för att hon är så sjuk i cansern. Trots att hon hade över 300 i sänka igår samt 39 graders feber blir hon hemskickad till en lägenhet utan mat och hjälp. Hon kan knappt gå. Min väninna är orolig men har själv en handikappad son som hon tar hand om. Vad bör hon göra. Hennes syster är nog inte tillräknelig i detta läge och det borde planerats för hennes hemgång. Min väninna fick svår ångest över att hon inte räcker till. Vad bör hon göra.

Orolig för min väninna
2024-01-23 18:03

Hej!

Du beskriver en mycket svår situation. Hälso och sjukvård är inte frågor som soctanter är så insatta i men vi ska ändå försöka svara utifrån vår kunskap.

När en person befinner sig i livets slutskede bör personen ha rätt till palliativ vård. Palliativ vård kan vara både allmän och specialiserad. Det framgår inte i din fråga om personen har några insatser i form av hemtjänst, hemsjukvård eller liknande. Om personen inte har det och är så sjuk så bör sådana insatser komma till stånd. Vi tycker att personen ska kontakta både sin distriktsläkarmottagning och sin kommun, socialtjänsten, och ansöka om / begära de stödinsatser personen är i behov utifrån sin svåra sjukdom. Det bör också komma till stånd en vårdplanering för att se över regionens respektive kommunens ansvar för att få till stånd en så god vård som möjligt. Om du följer nedanstående länk kan du få mer information om den beskrivna situationen.

https://www.vardhandboken.se/vard-och-behandling/dodsfall-och-vard-i-li…

Vänligen

Soctanterna