Varför är ni så lättduperade

Hej Soctanter!
En grannfru anförtrodde sig i förtvivlan. Hon hade gått hos psykolog pga sin aggressiva make. Hon utsätts för grov psykologisk och ekonomisk misshandel. Han är gravt sadistisk mot parets son. Så psykologen orosanmälde och fallet har hamnat hos er. Ni har aldrig frågat varesig kvinnan eller pojken om det är så att de kanske inte vågar säga sanningen under den sk familjebehandlingen. För det vågar de inte! Ni lyssnar på mannen och säger att familjen ska samarbeta. När ni går bryter helvetet ut igen. Min grannfru kommer aldrig våga söka hjälp igen. Varför har ni inget system för att låta drabbade komma till tals utan att förövaren hör? Varför har ni ingen kunskap om psykisk och ekonomisk misshandel? Hoppas ni vågar publicera och svara på detta samt att ni tänker på hur rädda de utsatta är för sin förövare och att barn tenderar att skydda sin våldsamme far, hur överjävlig han än är.

En granne
2024-01-21 19:09

Hej

Vad fint att du engagerar dig i din grannes situation och försöker hjälpa henne.

Vi kan tyvärr inte svara på varför din grannes ärende handläggs på det sätt du beskriver eller vad som ligger bakom de bedömningar som gjorts.

Generellt sett brukar socialtjänsten alltid prata enskilt med våldsutsatta personer för att undvika att de riskerar att utsättas för ytterligare våld på grund av vad de berättar. Beroende på vad som framkommer i dessa samtal gör man sedan en bedömning om det är lämpligt att ha möten tillsammans med förövaren eller inte.

Din granne har möjlighet att på egen hand kontakta sin handläggare och be om enskilt samtal. Hon har även möjlighet att ansöka om skyddat boende för sig och sitt barn om situationen är av så allvarlig karaktär att hon och barnet inte kan bo kvar tillsammans med maken på grund av hot och våld. Om din granne behöver stöd i kontakten med socialtjänsten kan hon be att få ha med sig en stödperson eller liknande på mötet.

Hoppas att detta kan ge lite vägledning i hur din granne kan gå vidare i sin situation.

Vänligen,

Soctanterna