Ta mobilen

Hej! Jag är 17 år i mars och mina föräldrar har fått reda på att jag missbrukar droger och alkohol samt har kompisar som gör det. Så nu har vi hamnat i massa skit med skolan, Socialtjänsten, BUP och Maria Ungdom. Mina föräldrar vet även att jag kunnat köpa på Snapchat.

Mina föräldrar tog min mobil när dom fick reda på detta. De kollade igenom hela mobilen och bad mig låsa upp massa appar och privata saker med lösenord. Nu säger dom att dom aldrig mer tänker ge tillbaka mobilen. Att om jag vill ha en mobil igen så "måste jag vänta tills jag är 18 och köpa en egen mobil och betala för den helt själv". Jag kommer alltså vara utan mobil i över 1 år. Jag förstår att dom tar den tills jag är ren från droger och mår bättre, men dom vill ta min mobil även efter det. För att "inte riskera att jag faller tillbaka in i missbruket".

Är detta ens ok? Jag ska då som sagt vara utan mobil i över 1 år. Jag är liksom inte 14 längre heller utan jag är ju ändå snart 17 år. Jag kan tillägga också att jag mår mycket sämre av detta. Jag har liksom ingenting att göra på dagarna längre vilket gjort att jag istället självskadar och skulle egentligen kunna knarka mer eftersom jag får så mycket ångest över att dom tagit min mobil och att jag aldrig kommer få tillbaka den. Tacksam för svar!

hej
2024-01-20 11:57

Hej

Det låter som du har det besvärligt på många sätt just nu. Bra dock att du fått olika kontakter som kan hjälpa dig i din situation.

Eftersom du är inte är myndig har dina föräldrar rätt att bestämma över om du får ha tillgång till din mobiltelefon eller inte. Det är inget vi soctanter kan styra över. Föräldrar som blir allvarligt oroade för sitt barn fattar i bästa fall beslut som de tänker kan hjälpa deras barn, vilket troligen är det dina föräldrar gjort. Att vara utan sin mobiltelefon ett helt år kan kännas väldigt jobbigt. Kanske går det bättre att prata om detta med dina föräldrar när de börjar se att du förändrar din situation och mår bättre. Du kan ju även ta upp frågan när ni har ett möte med din socialsekreterare eller någon av dina andra kontakter, för att diskutera det med någon som står utanför familjen. Det oroar oss att du skriver att du självskadar och vi önskar att du tar upp detta när du träffar BUP så att de kan hjälpa dig.

Hoppas att du får den hjälp du behöver och att allt löser sig för dig på bästa sätt.

Vänligen,

Soctanterna