orosanmälan från vården

Hej
Mitt barn ( 3år gammal) föll ner från trappan och bröt armbågen. Han opererades. Barnavdelningen gör en orosanmälan för det . I anmälan skriver de att pojken har gamla blåmärken/skavsår på kroppen. De skriver även att pojken kom till sjukhuset med en blöja full av stinkande urin. Och att pojken sov i ned kissad säng, mamman gjorde ingenting fast hon var medveten om det. Vårdpersonalen reagerar även att 5 åriga syskonet har napp i munnen.

Att min son sov i ned kissad säng och jag var medveten om det men gjorde ingenting stämmer inte. Jag förstår inte heller hur personalen kunde veta att jag var medveten om det...
Men jag är orolig över en sak. Jag och min familj ( 4 barn +2vuxna) bor i en tvåa på 65kvm. Jag har tidigare begärt hjälp från socialtjänsten om e större lägenhet men de kunde inte hjälpa mig för att jag har ett jobb.
Vad tror ni kommer att hända? Vad behöver vi föräldrar bevisa för socialsekreteraren?
Vi är oroliga. Jag har flera grannar som vill ställa upp och prata med socialen om hur vi är som familj. Mina grannar hörde även hur min son snubblade ner från trappan ner han bröt armen.

Ume90
2024-01-19 21:50

Hej!

Vi förstår att ni kan känna en oro att få kontakt med socialtjänsten utifrån att det i perioder rapporteras mycket negativt om socialtjänsten. Vi vill gärna förmedla att socialtjänsten finns till för att hjälpa och stötta familjer.

Det finns vissa myndigheter som är skyldiga att kontakta socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa och sjukvården är en av dessa. Det är sedan socialtjänsten som fattar beslut om en utredning ska inledas eller inte. Om en utredning inleds kommer socialtjänsten att utreda det som anmälan gäller. Socialtjänsten har samtal med vårdnadshavare och barn utifrån ålder och mognad. De kan inhämta information från skolan samt sjukvården. Målet med utredningen är att ta reda på om en familj är i behov av stöd och hjälp från socialtjänsten, exempelvis kan det handla om stöd till föräldrarna.

Vi vet inte vad er utredning mynnar ut i. Om ni är oroliga kan det vara bra att ta upp detta med er socialsekreterare som kan ge svar på era frågor och ge er mer detaljerad information om hur utredningen går till och vilka frågor som ska besvaras.

Vänligen

Soctanterna