Missbruk, prostitution osv

Hej. Jag undrar vad gör socialtjänsten när det inkommer orosanmälningar både från BUP men också skolan gällande en 16-17 åring som missbrukar både alkohol och droger (ecstasy, oxycontin, kokain, amfetamin, cannabis mm), prostituerar sig för att kunna köpa droger och alkoholen, har en umgängeskrets där 75% missbrukar både droger och alkohol, och personen i fråga även mår psykiskt dåligt med självskadebeteende, ätstörning, ångest, depression osv. Personen knarkar även aktivt på skoltid i skolans lokaler. Asså vad gör soc om man redan har kontakt med dom men nu inkommer all denna information. Kan det eventuellt bli aktuellt med ett omhändertagande/placering på behandlingshem?

hej
2024-01-19 19:22

Hej

Du beskriver en svår situation för såväl ungdomen som anhöriga.

Vi har inte möjlighet att svara på frågor som gäller specifika ärenden.

Det du beskriver i din fråga låter allvarligt. Därför är det en fördel att ungdomen redan har en kontakt med socialtjänsten, som förhoppningsvis har en viss kunskap och kännedom om personen som gör att hen kan få rätt stöd så snabbt som möjligt.

Det finns inget generellt svar på hur socialtjänsten bedömer vad ungdomen behöver för stöd eller insatser utan det görs individuella bedömningar i alla ärenden. Allt beror på hur allvarlig situationen är för ungdomen, hur missbruket ser ut, i vilket skick ungdomen är, vilket stöd som finns att tillgå kring ungdomen etc.

Grundregeln är att i första hand försöka förändra situationen med frivilliga insatser om ungdomen och vårdnadshavare samtycker till det. Om situationen bedöms vara så akut att barnets hälsa är i omedelbar fara samt om samtycke till vård inte finns kan man överväga att ansöka om vård enligt LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga), som är en tvångslagstiftning. En placering på HVB behöver inte föregås att ett omhändertagande enligt LVU utan kan även ske på frivillig väg om ungdom och vårdnadshavare samtycker.

Vad som gäller i det specifika ärendet behöver ungdomen och dess föräldrar prata med sin socialsekreterare om.

Hoppas att du fått svar på dina frågor.

Vänligen,

Soctanterna