Relatera till flytta till Sverige

Kära anställd

Jag är svensk medborgare och bor i Danmark nu.
Jag är 40 år och har en magisterexamen i företagsekonomi och ekonomi/Master in Business Administration and Economics frän Universitetet i Odense.

Jag kan inte hitta relevant arbete i Danmark och det är svårt för mig att överleva varje månad.
Min situation är ohållbar i Danmark och myndigheterna kan inte hjälpa mig i Danmark.

Det är min önskan att så fort som möjligt flytta till Sverige för att arbeta eller studera.

Jag har ingenstans att bo i Sverige. Vem kan jag kontakta för att hitta bostad så snabbt som möjligt?

Jag har inget jobb i Sverige och jag har själv försökt söka jobb i Sverige, men utan resultat. Vem kan jag kontakta för hjälp med jobbsökandet?

Ser fram emot att höra mer.

Med vänliga hälsningar

P

L
2024-01-18 12:50

Hej!

Du frågar hur du ska kunna hitta bostad i Sverige. Det beror såklart på var i Sverige du vill bo och hur du vill bo. De allra flesta kommuner har kommunala bostadsförmedlingar där man kan ställa sig i deras kösystem och söka lägenheter. Det finns också många privata hyresvärdar runt om i hela landet. Vårt tips är att först och främst ställa dig i kö eller kontakta i den kommunala bostadskön i den kommun där du vill bo.

Det finns även många facebook-grupper där privatpersoner lägger ut lägenheter/rum som de vill hyra ut. Vi har inte namn på specifika grupper, du får söka dig fram. I facebook-grupperna kan man oftast också be om råd och stöd i sitt sökande, kanske få en lista på alla privata hyresvärdar i stan och så vidare.

Även internetsidan blocket.se förmedlar bostäder, både hyres och köpes.

Du frågar också om vem du ska kontakta för att få ett arbete i Sverige. Även här beror det såklart på var i Sverige du ska arbeta. En första väg att gå är att skriva in sig på arbetsförmedlingen. Du kan läsa mer på Arbetsförmedlingen.se - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se) De kan ge råd och stöd i hur du går till väga för att få ett arbete.

Vissa kommuner har också egna arbetsförmedlingar.

Gällande arbete och boende så är det ofta en process som kräver tid. Så vårt bästa tips är att sätta dig ned och göra en plan för hur du ska gå till väga. Sen gäller det att söka så många arbeten och boenden du kan för att öka dina chanser att få något. I vissa städer råder bostadsbrist, så dessa kanske du först och främst bör undvika.

Vi önskar dig lycka till i ditt sökande!

Vänligen

Soctanterna