Lvu i egna hemmet över 18 år

Hej har bott på hvb hem men fått Lvu i egna hemmet hemma hos mina föräldrar. Jag fyller 19 nu men vad har jag för rätt till ersättning? Mina föräldrar ska väll inte betala för mig fast jag har Lvu i egna hemmet för dem får inga pengar ju och jag går inte gymnasiet. Jag har ingen inkomst alls.. vad har jag för rättigheter dä?

Lvu i egna hemmet över 18 år
2024-01-09 17:16

Hej!

Föräldrars underhållskyldighet för sina barn regleras i en lag som heter Föräldrabalken. I Föräldrabalken framgår det klart att föräldrar har en skyldighet att försörja sina barn fram tills barnen fyller 18 år eller tills de är har studerat klart grundskola eller gymnasieskola men inte längre än tills barnens 21 års dag.

Dina föräldrar har inte någon försörjningsskyldighet gent emot dig då du inte går i gymnasie- eller grundskola. Det betyder att du själv ansvarar för din försörjning och då du saknar inkomst bör du ha rätt att söka ersättning från arbetslöshetskassa eller om du inte har rätt till det kan du söka försörjningsstöd. Rätt till försörjningsstöd innebär bland annat att man gör allt vad man själv kan för att lösa sin försörjning genom att aktivt söka och ta arbete och att man står till arbetsmarknadens förfogande.

Hoppas att det löser sig för dig,

Vänligen

Soctanterna