Familjehemsplacerad som inte klarat godkänt betyg på gymnasiet

Hej!
Min fråga gäller en famlijehemsplacerad ungdom som går ut gymnasiet utan att ha klarat av godkända betyg i engelska och matematik när denna är 19 år. Stämmer det att placeringen avslutas ändå och ungdomen får försörja sig på studiebidrag och studielån eller arbeta samtigt som hon studerar för att läsa in dessa ämnena på gymnasienivå på komvux? Fått beskedet från socialförvaltningen att placeringen avslutas när ungdomen gått de tre åren på gymnasiet och placeringen kan endast förlängas om ungdomen går på särgymnasiet, vilket hon inte gör. Tänker att om hon hade bott med föräldrarna hade dessa varit försörjningsskyldiga när hon läser in dessa ämnena på komvux gymnasienivå åtminstone tills hon fyller 21 år. Dessutom får man ju inte ta studielån förränns året man fyller 20 år. Har haft många samtal med socialförvaltningen om detta och de har även pratat med sakkunnig som har sagt att placeringen avslutas efter de 3 åren i gymnasiet eftersom hon inte läser på särgymnasiet. Vet inte vart man kan vända sig då jag inte tycker detta låter korrekt efter att ha läst en hel del om vad som gäller?

Undrande mormor
2024-01-04 17:50

Hej!

Vi förstår det som att du är orolig över ditt barnbarn som inte har godkända betyg från skolan. Det är bra för ditt barnbarn att ha en engagerad mormor, så tack för din fråga.

I Föräldrabalken 7 kap 1 § regleras ansvaret för barn vad gäller underhållsskyldighet. Där står att föräldrar har ansvar tills barnet är 18 år. Om barnet då går kvar i gymnasiet eller jämförlig utbildning fortgår ansvaret tills barnet antingen gått ut gymnasiet eller jämförlig utbildning, eller som längst till den unge fyller 21 år. Så om ditt barnbarn tagit studenten utan godkända betyg har hen i stället fått ett samlat betygsdokument med uppgifter om vilka betyg som är godkända.

Om ditt barnbarn avser att läsa upp sina betyg på kom.vux, omfattas alltså det av regeln; föräldrarna är försörjningsskyldiga under studietiden, dock längst till den unge fyllt 21 år. Man kan ansöka/erhålla studiebidrag från CSN till och med första halvåret det år man fyller 20 år. Därefter kan man söka studiemedel.

Ditt barnbarn kan ansöka om försörjningsstöd hos socialtjänsten och få detta prövat eller att arbeta samtidigt som hen läser upp sina betyg på KomVux om vårdnadshavare saknar möjlighet till försörjningen och om CSN inte är aktuellt. Alla placerade barn ska ha en planerad utflytt från sitt familjehem. Även om socialtjänsten inte har skyldighet utifrån Föräldrabalken vad gäller försörjning ska utflyttning alltid vara planerad. Om barnsekreterare menar att placeringen ska avslutas så ska ditt barnbarn få hjälp i var hen ska bo och hur den ska försörja sig. Detta ska vara ordnat före utflyttning. I ditt barnbarns senaste genomförandeplan ska planeringen finnas.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna