Umgänge i utvidgad familj.

Min fråga;
Vad finns det för evidens på att man begränsar tiden för umgänge, för biologiska föräldrar, samt biologiska morföräldrar, moster och morbror, till 6 tim/vecka. Barnet är 4 månader och skall efter en tid placeras i en permanent familjehem och då få umgänge med biologiska föräldrar 1-2ggr /mån.
Min undran är:
Kring barnets anknytning,
Idag anknyter barnet till en person i jourhem, som kommer att lämna ifrån sig barnet inom kort.
Är det då inte viktigt att ur barnets synvinkel, även finna en anknytning till sina biologiska morföräldrar. Finns forskning, exempel och evidens på detta? Vill tillägga att moderns ursprungsfamilj är väl fungerande. Finns det evidens på att barnet blir förvirrat av att anknyta till sin ursprungsfamilj, om det blir oftare än 2ggr/mån. ?

Mormor.
2023-12-21 13:31

Hej!

Din fråga är både intressant och adekvat. Det finns olika forskning avseende anknytning. I grunden är anknytning livsviktigt för att ett barn ska kunna utveckla ett friskt förhållningssätt till sin omgivning.

Vi tänker att du behöver prata med någon som är specialutbildad på just anknytning för att kunna svara konkret på dina frågor. Det finns också forskning med inriktning på anknytning som man kan ta del av på nätet.

Umgängesrätt med mor- och farföräldrar regleras i 6 kap. föräldrabalken (FB). Man kan läsa mer i 6 kap. 15 § tredje stycket FB samt 6 kap. 15 a § FB.

Vad gäller familjehemsplacerade barn kan anknytningsbedömningen se olika ut vad gäller kontakter med föräldrar, morföräldrar etc. I de flesta fall är det dock av vikt för familjehemsplacerade barn att ha kontakt med sitt biologiska nätverk. I vilken utsträckning och omfattning bedöms från fall till fall utifrån barnets behov.

Vi rekommenderar er att kontakta handläggaren i ärendet och berätta eller skriv, om hur ni tänker och önskar. Det går också genom fullmakter från föräldrarna till barnet, att ta del av socialtjänstens bedömningar i ärendet och vad de grundar dessa på.

Vänligen

Soctanterna