Mental sjukt granne

Hej,

Vår granne bor ensam. Hon dunkar i väggarna och skriker, "bråkar" med någon som förmodligen inte finns. Hon öppnar balkongdörren på natten och smäller in den hårt, rasande. Gardinerna på fönstren är ständigt fördragna, hon går inte ut någonstans. På natten, klockan 2-3 på morgonen, dunkar hon i väggarna och skriker. Idag slog hon i väggarna och skrek hela eftermiddagen. Nu öppnade hon balkongdörren, "tilltalade någon" rasande - men där är inge, .smällde igen dörren, slog sedan i väggen igen och skrek. Det är uppenbart att kvinnan är psykiskt sjuk, psykotisk eller något liknande. Vi ringde psykiatrin – de är inte intresserade. Vi ringde polisen och de är inte heller intresserade. Våra barn blir rädda när de hör. Vi oroar oss för henne – kvinna kan inte vara normal. Det är ingen slump, det upprepar sig. Hon går inte ut någonstans, ingen besöker henne... måste det hända något tragiskt för att någon ska reagera eller?

Orolig granne
2023-12-20 23:20

Hej!

Utifrån din beskrivning av situationen är detta inte ett ärende för socialtjänsten. Socialtjänsten kan erbjuda kvinnan stöd men om hon inte vill ha det finns det inget tvång som kan tvinga henne att ta emot hjälp från psykiatrin. Om kvinnan däremot har en behandlande läkare kan denne ge henne vård mot hennes vilja om hennes utagerande beteende utgör en fara för henne själv eller för andra.

Vissa kommuner bl.a. Malmö, har även psykiatriambulanser som kan göra bedömning på plats. Dem kan man nå via 112. De gör en bedömning om de behöver åka ut och undersöka kvinnan, de kan vid behov även begära bistånd av polis.

Kvinnan verkar störa er grannar och då är det kanske en idé att ni pratar med hyresvärden och gemensamt försöker hitta lösning som blir bra för alla som bor i huset.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna