Får soc placera ett barn på soL pga någo är barnet sagt men inte är sant

Hej

Kom till skolan en dag och då hade vår dotter sagt saker i skolan som absolut inte stämmer. Att vi hade slagit med knuten hand osv på henne men de har vi inte gjort. Alla hennes syskon, vänner, familj kan intyga att de INTE skett något sådant hemma hos oss alls!
De finns INGA märke , hon är med på gymnastiken, bad mm. Väldigt framåt tjej och glad. Älskar när man kommer o hämtar på fritids osv.
Skolan hade ringt sociales som kom dit o pratade med henne och tog henne ifrån oss till ett familjehem akut. Men allt detta är rena lögner och vi vill såklart att vår dotter kommer hem för vi är totalt oskyldiga.
Till o med polisförhör har hon varit på. Men detta är något som hon alltså sagt utan några grunder, bevis eller något och ändå gör de såhär.

Har detta verkligen gått rätt till ?
Ovanpå de har de startats 2 olika utredningar.
En på dottern och en på alla de andra barnen. Hur kan detta komma sig ?
De är ju helt separata!

Dessutom har vi fått behålla alla de andra barnen, för där verkar de inte se ” risker ” på något sätt vilket är väldigt konstigt ( nu är ju allt lögner ändå men bara hur de lägger upp de )

Vi har inte fått träffa henne på 3 veckor, får INGA svar på NÄR vi får se henne eller ngt!!

Vad kan vi KRÄVA av social tjänsten?!

Tacksam för skyndsamt svar!

Häls flerbarnsmamma

Flerbarnsmamma
2023-12-17 21:32

Hej!

Vi kan förstå er förtvivlan och frustration i situationen. Vi går inte in och bedömer socialtjänstens agerande, huruvida de har agerat rätt eller fel men vi kan förklara den generella gången utifrån det du beskriver.

Skolan är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn kan fara illa. Som du beskriver har dottern i skolan berättat att hon blivit slagen av er. Skolan agerar således korrekt genom att kontakta socialtjänsten.

När det inkommer allvarliga uppgifter till socialtjänsten gällande våld mot barn behöver socialtjänsten omedelbart ta ställning till om det föreligger en omedelbar fara för barnet och om barnet är i behov av omedelbart skydd genom socialtjänsten. En utredning när det gäller uppgifter om våld inleds i regel alltid direkt.

I ärenden där det framkommer uppgifter om att ett barn utsatts för våld av sina föräldrar skall socialtjänsten alltid ta ställning till om polisanmälan skall göras. Det är vanligt att bedömningen blir att polisanmäla och följden blir då att barnet hörs av polis.

Det viktigaste initialt är att säkerställa att barnet är tryggt och säkert. Detta kan ske genom placering. Utredning inleds så som det låter, för att socialtjänsten skall kunna utreda barnets situation. I utredningen kommer ni få komma till tals, ni kommer ha möjlighet att ge er bild. Genom utredning kan socialtjänsten komma fram till att det inte föreligger någon fara för barnet och att barnet kan återvända hem.

När det inkommer uppgifter om våld inleds i regel även utredning på syskonen utifrån att de kan ha bevittnat våld och eller själva blivit utsatta för våld. Om de initiala uppgifter i anmälan inte pekar på att något av syskonen utsatts för våld och beroende på vad för sorts våld det utsatta barnet utsatts för kan socialtjänsten göra bedömningen att det inte finns grund för placering av syskonen. Socialtjänsten gör löpande bedömningar gällande detta under utredningens gång utifrån vilka uppgifter som framkommer.

Vad ni kan förvänta er eller kräva av socialtjänsten är att de har en god kommunikation med er. Att de förklarar vilka steg som följer i utredningen och att de arbetar för att barnets bästa är ledande i utredning och vid de beslut som fattas.

Vi hoppas att ni genom möten och samtal med socialtjänsten kan komma till ett gott samarbete för att det skall bli så bra som möjligt för er dotter.

Vänligen

Soctanterna