Går det att få hjälp/stöd/lån för etablering på annan ort?

Jag har eventuellt fått ett arbete på en annan ort och undrar om det går att få någon form av hjälp i form av lån eller bidrag för att täcka första månadens utgifter innan första lönen har betalats ut.
Mvh

MrX
2023-12-17 15:27

Hej!

Tidigare kunde man få flyttbidrag från arbetsförmedlingen men det upphörde 2015. Något generellt flyttbidrag finns inte idag. Arbetsförmedlingen administrerar flyttbidrag från EU, dessa är ofta riktade till något specifikt projekt.

Ibland kan en blivande arbetsgivare betala ut ett flyttbidrag och det kan då vara skattebefriat.

Om någon under en period har haft ersättning från socialtjänsten (försörjningsstöd) kan ersättning för flytt till annan ort utgå. Även en person som inte tidigare uppburit försörjningsstöd men som helt saknar ekonomiska medel och inte kan få hjälp på annat sätt kan söka. Beroende på situationen kan man då få hjälp med försörjningsstöd till flytt med mera.

Det allra bästa är att ringa och prata med din handläggare på ekonomiskt bistånd om hur du ska göra. Har du ingen handläggare så kan du ta kontakt med ekonomimottaget och förhöra dig om hur du bäst går till väga.

Hoppas att det löser sig för dig och att du får jobbet!

Vänligen

Soctanterna