Journaler

Min väninnas barn har blivit fosterhemsplacerade enligt LVU. Socialsekreteraren har letat i min väninnas journaler om hon har haft psykisk ohälsa långt bak i tiden. På grund av omhändertagandet av hennes barn mår hon nu dåligt vilket är helt förståligt enligt mig.. Men hon vågar inte gå till doktorn för att få hjälp då hon är rädd för att socialsekreteraren kommer att läsa det och skriva att hon är inte lämplig att få hem barnen dä hon har psykisk ohälsa. Detta kan väl inte vara möjligt??? Vidare varför letar hon 10 år bak i tiden då var inte hennes barn födda ens! Får det verkligen gå till så här? Hon måste ju få hjälp utan att blistraffad! Mvh orolig väninna

Orolig
2023-12-16 19:33

Hej

Vi på soctanterna på nätet har inga möjligheter att svara i enskilda ärenden utan kan bara ge generella svar på dina frågor. För att få ett så korrekt svar som möjligt råder vi din väninna att prata med den handläggare som har hand om barnens ärende.

Generellt sätt kan socialtjänsten begära ut de journaler och dokument som är relevanta för utredningen.

Om barn placeras i familjehem enligt LVU så är det vidare en insats som inte socialtjänsten själv beslutar om utan ärendet avgörs i förvaltningsdomstol, där både vårdnadshavare samt barnet har stöd av egna juridiska ombud. Är man inte nöjd med domstolens beslut kan man överklaga till högre instans.

Vänligen

Soctanterna