Kan socialen hjälpa till

Hej
Min son är 22 år gammal och han bor hemma utan någon inkomst. Han är spelmissbruket och har stora skulder som vi hittills hjälp honom att avbetala på. Han mår psykiskt dåligt, men inte så pass att han isolerar sig eller inte kan ta sig för något. Han är aktiv innebandyspelare och umgås med vänner. Han har möjlighet att söka A-kassa men då måste han kontakta sin gamla arbetsplats för att få ett anställningsbevis och detta gör han inte. Han började på Komvux och tog studielån, men klarade inte av kursen och den avbröts. Han började ta körkort som vi betalade, men nu har han kommit av sig helt och vi har lagt ut över över 20 000 kr på detta. Vi är rädda för om vi pressar honom att han tar livet av sig. Han har flera gånger uttryckt att han inte vill leva och en gång gjort ett sucidförsök. Vi orkar inte längre ha det så här. Vi är ständigt oroliga, vi har hans bankdosa så att han inte kan använda den, han har inget BankID, men det finns lånsidor som struntar i säkerhet. Vår ekonomi går alltid minus och våra besparingar försvinner allt mer. Vi vill att han flyttar och tvingas till ansvar. Vilken hjälp finns att få?
Vi vet att socialen kan erbjuda honom samtal, men han har tidigare haft samtal med spelberoende i Malmö och det tyckte han inte hjälpte och avbröt därför. Han säger att han söker jobb, men inget händer. Vi orkar inte längre och inte han heller. Hjälp oss…

Orkar inte mer
2023-12-16 10:51

Hej!

Vi förstår att ni har en pressad situation hemma och att ni är oroliga för er son.

Då är son är vuxen är det han själv som behöver ta kontakt för att få hjälp med sin situation. Ni kan finnas där som stöd och motivera och stötta honom.

Angående ekonomin är det är viktigt att han tar kontakt med sin gamla arbetsgivare för att kunna söka om A-kassa för att kunna försörja sig. Detta för man ska ha uttömt alla andra möjligheter till inkomst innan försörjningsstöd blir aktuellt. Skulle försörjningsstöd bli aktuellt för honom så kan han kontakta ekonomimottaget i Malmö på telefonnummer 040-345969. Deras telefontider är måndag, onsdag, torsdag och fredag mellan klockan 9-11 samt 13-14, och på tisdagar mellan klockan 13-14.

I Malmö finns budget och skuldrådgivningen. Där han kan få kostnadsfri budget- och skuldrådgivning, samt stöd i att få kontroll över sin ekonomi, hjälp med att prioritera sina utgifter samt råd om han vill ansöka om skuldsanering. De har bland annat en drop in mottagning på helgfria onsdagar klockan 09.00–11.30 samt 13.00–15.30 och de sitter på Fänriksgatan 1 i Malmö. Mer information hittar ni på https://malmo.se/Bo-och-leva/Stod-och-omsorg/Forsorjning-och-ekonomi/Bu….

På öppenvårdshuset Gustav i Malmö går det att få hjälp med spelberoende och även anhöriga kan få stöd och hjälp där. Besöket kostar ingenting och journalförs inte. Läs mer på deras hemsida https://malmo.se/Oppenvard-vuxna-Gustav.html. Deras telefonnummer är 040-34 91 90 och de sitter på Stora Nygatan 55 i Malmö. Det kan vara väldigt tufft att vara anhörig till någon med ett spelberoende så vi råder er att ta kontakt med dem så att även ni får stöd i detta.

Du skriver att er son gjort suicidförsök och mår psykiskt dåligt. Det finns olika verksamheter i Malmö inom socialpsykiatrin som erbjuder stöd och hjälp för personer med psykisk ohälsa. Det finns även möjlighet att ta kontakt med er vårdcentral eller psykiatrin. Vuxenpsykiatrin i Malmö har en egen mottagning för personer med spelberoende. Deras telefonnummer är 040-333883. Ni kan hitta mer information om dem på Vuxenpsykiatrimottagning spelberoende https://vard.skane.se/psykiatri-skane/mottagningar-och-avdelningar/vuxe…

Vi hoppas att ni kan motivera er son till att söka hjälp. Även om han tidigare försökt och det inte fungerade så är det värt att fortsätta försöka. Även ni andra i familjen behöver stöd, dels för att orka finnas där för honom men också för er egen skull. Var snälla mot er själva.

Vänligen

Soctanterna