Akut Omplacering till egna hemmet enl LVU

Pojke 14 och hans syskon har sedan 22/8-23 placerats enligt LVU pga socialtjänsten anser vår bristande ekonomi försatt honom och hans syskon i en osäker boende situation där vi flyttat flera ggr, socialtjänsten anser vi är en familj med mycket kärlek, god sammanhållning där syskonen känner stor trygghet till att vara nära varandra samt sina föräldrar, vi använder ej berusningsmedel exl nicotin eller utsätter våra barn för fysisk eller psykisk misshandel, barnen säger de ej är oroade över flyttar då de vet skälen till flyttar är långt ifrån det socialtjänsten påstår vilket också oberoende socionomer sett och anser dessa LVU är skandal vilket det är därför detta granskas av media..
men oavsett så har 14 åringen sedan 22/8-23 ännu ej fått en skolplacering där han är placerad,
hur allvarligt är detta och vilka skäl utifrån hans bästa kan ligga till grund för att påvisa att han skulle må bäst av att få bli omplacerad till det egna hemmet enligt LVU ?

CH7
2023-12-15 23:15

Hej!

Soctanterna på nätet har ingen möjlighet att svara på frågor gällande specifika ärenden utan kan bara ge generella svar.

Vård enligt LVU ges om det finns en påtaglig risk för att barnets hälsa och utveckling skadas på grund av exempelvis brister i omsorgen eller på grund av något annat förhållande i hemmet. Vård enligt LVU kan även ske på grund av barnets eget beteende.

11§ lagen om vård av unga (LVU) står det att nämnden får medge att den unge får vistas i sitt eget hem, om detta kan antas vara bäst ägnat att främja vården av honom eller henne. Det innebär att det ska finnas en vårdplan som beskriver vilket stöd som behövs för dig och din son så att vården så småningom kan avslutas. Vi skulle rekommendera att du bokar en tid med ansvarig socialsekreterare för att ställa dina frågor och få veta vad som står i vårdplanen.

Om du är osäker på vilka krav och frågor du kan ställa har du möjlighet att kontakta den advokat som ni har haft kontakt med under domstolsförhandlingarna.

Vård ska enligt LVU 21 § upphöra om det inte längre finns ett behov och ett omhändertagande ska omprövas minst var 6:e månad enligt LVU 13 §.

Hoppas svaret varit er till hjälp.

Vänligen

Soctanterna