Ansvar för 18- åring.

Vad ska vi göra med vår 18- åring.? Han fyllde för 2 månader sedan. Han går sista året på gymnasiet men vägrar gå dit. Det har varit så hela höstterminen. Nu har han stuckit hemifrån och jag vet inte vart. Troligtvis hos flickvän eller kompis. Officiellt har han inte hoppat av gymnasiet. Det har varit struligt sedan 14 års åldern och jag orkar inte mer. Känner att jag vill släppa taget och låta honom sköta sitt eget liv. Vi har inte nått fram till honom på flera år och har inga förhoppningar om det. Inga droger eller kriminalitet vad vi vet. Ingen kontakt med soc då vi ändå hanterat det någorlunda. Skolan har gjort sitt med möten och studieplaner. Försörjningsskyldigheten och ansvaret har väl upphört nu?

18- åringens mamma
2023-12-15 14:12

Hej!

Försörjningsplikten gentemot er son gäller till dess att han antingen har uppnått en myndig ålder, 18 år, eller om han därefter går i grundskola, gymnasium eller annan liknande grundutbildning. Försörjningsplikten gäller dock som längst tills sonen har fyllt 21 år, vilket framgår av 7 kap. 2 § 2 stycket i Föräldrabalken.

Om er son däremot avslutar sin utbildning och väljer att hoppa av skolan så är det generella svaret att föräldrarnas försörjningsskyldighet inte gäller. Sammanfattningsvis är föräldrar skyldiga försörja sina barn upp till 18 års ålder om de går i skolan, även om de flyttat hemifrån. Er son behöver då hitta sätt att försörja sig själv på och om han inte kan det så har han möjlighet att ansöka om försörjningsstöd från socialtjänsten i den kommun där han är folkbokförd. Du kan hitta mer om detta på www.socialstyrelsen.se.

Vi hoppas att ni kan hitta ett sätt så att ni når fram till er son och att ni inte ska behöva släppa taget om honom helt.

Vänligen

Soctanterna