När Soc kontaktar skola

Hej! Jag är en 16 snart 17 årig tjej som går 1an på samprogrammet. Jag har drogproblem, psykisk ohälsa samt problem hemma med konflikter inom familjen. Jag har gått till Soc mer eller mindre sen 2016 men har just nu väldigt mycket kontakt med dom då allt ”eskalerat” lite så att säga.

Soc har startat en utredning om mig och jag ska få samtalskontakt/kontakt med kurator på Soc samt även börja gå hos Maria Ungdom. I alla fall så ska min handläggare på Soc kontakta både min mentor och kuratorn på skolan (det är dom av skolpersonalen som känner mig bäst) för att få mer information om hur det funkar för mig i skolan osv.

Men jag undrar, vad för frågor ställer Soc till skolan när dom kontaktar dom såhär?
Känns lite pinsamt för min del att speciellt min mentor kommer få reda på att jag går till Soc osv..

Tacksam för svar!

undrar
2023-12-12 18:08

Hej!

Vi förstår att din situation just nu är utmanande men det låter fint att det finns en planering för dig att få stöd för att kunna förändra din situation och ditt mående.

När socialtjänsten kontaktar skolan så har de sekretess, det betyder att socialtjänsten får inhämta information om din situation men aldrig lämna ut några uppgifter om dig. Ofta så är frågorna som socialtjänsten ställer till skolan väldigt generella och liknande oavsett vad oron för barnet eller ungdomen handlar om. Dels brukar det handla om skolprestation, men också om närvaro och hur de upplever ditt mående. Syftet med referenssamtalen med personer i skolan är att de träffar dig så pass mycket och ofta är väldigt uppmärksamma på förändringar i mående och beteende, vilket kan vara hjälpsamt under utredningsprocessen för att kunna kartlägga vilken typ av stöd du eventuellt har behov av.

Om du undrar mer specifikt kring vilka frågor som kommer att ställas eller har ställts i ditt fall så kan du alltid vända dig till din socialsekreterare för att fråga detta.

Vi har full förståelse för att situationen för dig känns jobbig och pinsam som du säger gällande att socialtjänsten hör av sig till din mentor och kurator. Vi vill dock påminna dig om att socialtjänsten ofta har referenssamtal kring barn och ungdomar, vilket betyder att de flesta av skolpersonalen varit med om flera referenssamtal gällande många olika barn och ungdomar i olika situationer. Om du vill så kan du prata med din mentor och kurator innan för att berätta om att socialtjänsten kommer att ringa och då säga hur mycket eller lite du vill, eller så väljer du att inte säga någonting alls!

Lycka till och hoppas att du får något stöd som fungerar bra för dig!

Vänligen

Soctanterna