Stöd i hemmet, utan funktionsnedsättning

Hej, jag är 28 år och alltid haft det väldigt svårt att hålla ordning hemma. Det har varit som värst de senaste åren, då det förvärrats av depression och arbetslöshet. Jag köpte nu stödhjälp för 17000, och hemmet ser nu okej ut, men är orolig att det ska bli stökigt igen. Jag har ingen diagnostiserad funktionsnedsättning, men inte heller tagit upp mina problem med vården. Finns det något stöd jag kan få av er?

Anna
2023-12-10 23:24

Hej!

Det du beskriver låter tufft för dig. Du beskriver att du har svårt för att hålla ordning i hemmet och att du är rädd för att det ska bli stökigt igen efter den städning som du betalat för.

Du beskriver vidare att du varit deprimerad och att det också gjort det svårt för dig att sköta ditt hem.

Psykisk ohälsa men också neuropsykiska funktionsvarianter kan bland annat innebära att det kan vara svårt att organisera och hålla ordning. Det kan därför vara bra för dig om du kunde få hjälp med att utreda det och du kan då vända dig till psykiatrin inom sjukvården.

Enligt socialtjänstlagen kan man få hjälp från sin kommun med bistånd till sin försörjning och livsföring och i övrigt. Det innebär att till exempel viss städhjälp kan fås från kommunens socialtjänst om det finns särskilda skäl för det, som till exempel psykisk ohälsa eller någon annan funktionsvariant. Det är då bra om du har en utredning som visar det om du tar kontakt med din kommun för att ansöka om hjälp.

Hoppas du genom svaret fått lite tips om hur du kan gå vidare,

Vänligen

Soctanterna