Bråk

Hej. Jag och min sambo bråkar ibland. Det är mestadels jag som blir högljudd och skriker när jag blir upprörd. Grannarna klagar till hyresvärden, hyresvärden anmälde till soc. De är inte oroliga för att vårt barn far illa direkt (ingen oro för misshandel osv) men att han påverkas av våra bråk (det är höga ljudnivåer men inget våldsamt). Nu har utredning startats. Kan soc sätta LVU på mitt barn eller placera honom någon annanstans pga högljudda bråk? Hur är det isåfall berättigat? Det är inte varje vecka eller ens varje månad som det händer att vi bråkar. Jag funderar på varför soc över huvud taget blandats in i och med att detta mer är problem mellan mig och sambon och inte någon direkt fara för barnet?! Vad kan vi och mitt barn få för stöd för detta problem?

Anonym förälder
2023-12-10 19:49

Hej!

Vi förstår det som att du är orolig för att socialtjänsten ska omhänderta ert barn för att du och din sambo bråkar.

Det är socialtjänstens skyldighet att utreda inkomna anmälningar som gäller barn som riskerar att fara illa. Man inleder en utredning och tittar bland annat på hur barnet har det, föräldrarnas förmåga, om barnet sina behov tillgodosedda i form av trygghet, omsorg och skydd mm.

Vi tänker att du och din sambo kanske behöver stöd och hjälp i er relation för att minimera riskerna för högljudda bråk som kan påverka ert barn negativt. Barn har rätt att växa upp i trygga miljöer med stabila och trygga omsorgspersoner.

Det finns familjerådgivning eller andra öppenvårdsinsatser som kan vara till hjälp. Prata med socialtjänsten om vad som erbjuds i er kommun.

Att tvångsomhänderta ett barn med stöd av LVU att ett stort ingrepp och görs när alla andra möjligheter är uttömda eller om det framkommer allvarliga brister i föräldraförmågan och föräldrarna inte samverkar med socialtjänsten.

Vi hoppas att du och din sambo får stöd i er relation så att era högljudda bråk upphör.

Vänligen

Soctanterna