Hjälp för att flytta hem?

Hej! Jag har en väldigt komplicerad situation, jag är svensk men flydde Sverige 2018 på råd utav polisen då min äldsta dotters pappa skulle släppas från fängelset och man var orolig för att han skulle söka upp oss. Jag bor sedan dess i Spanien och innan jag åkte hade jag träffat en ny man som jag fick två barn med, vi separerade efter vi kom hit och sedan 2 år är jag själv med barnen. Systemet är inte upplagt för att en mamma ska kunna vara ensamstående med 3 barn här, barnen går i skolan endast 4 timmar per dag om de inte är lediga eller sjuka och det finns inga bidrag, samt det största problemet är att min son på snart 6 år har autism samt intellektuell funktionsnedsättning och jag får ingen som helst hjälp för/med honom. Han utvecklas bra men pratar mest svenska. Kort sagt så är min situation omöjlig och det enda jag vill är att få komma hem till Sverige så att barnen och jag kan få en trygg och normal tillvaro och så att min son får den bästa möjligheten att utvecklas bra, men jag har ingen jag kan flytta till där med alla 3 barn så jag vet inte vart jag ska vända mig för att få hjälp? jag har kontakt med socialtjänsten här men de hjälper tyvärr bara till med lite mat då och då, ingenting mer och därför behöver vi komma hem. Hur kan jag gå tillväga? Tack på förhand!

Trött mamma
2023-12-09 13:44

Hej!

Det låter som att du har haft en tuff situation under flera år och att du nu är ensamstående med 3 barn och bor utomlands. Vi förstår att det är svårt att bo i ett annat land med ett annat socialförsäkringssystem än Sverige.

Vårt råd till dig är att söka jobb och bostad innan du åker hem till Sverige. För att det ska bli så bra som möjligt för dig och dina barn är det viktigt att du planerar för ditt återvändande till Sverige. Du kan ansöka om försörjningsstöd hos socialtjänsten när du flyttat hit om du inte lyckas hitta egen försörjning men det är viktigt att du är medveten om att det är ditt ansvar att planera för din situation innan ni reser till Sverige.

Vi hoppas du hittar en bra lösning för dig och dina barn och du får det stöd och hjälp du behöver.

Vänligen

Soctanterna