Hemutrustning

Hej jag ska flytta till en etta på 36 kvm med sovalkov. Hur mycket kan jag få i bidrag till hemutrustning möbler, köksutrustning m.m

Fråga
2023-12-07 13:53

Hej!

Grattis till din nya bostad! Vad roligt att planera för inflyttningen.

Det framgår inte hur omständigheterna är runt omkring dig, men generellt kan man säga att den enskilde själv har att planera och bekosta för eget boende. De möbler och husgeråd du har idag får i första hand utgöra grunden i ditt nya boende.

Utifrån dina ekonomiska förutsättningar får du sedan komplettera ditt bohag med tiden. Har du sparade medel, så får du använda dessa för att köpa möbler. Arbetar du, och förväntas vara självförsörjande framöver, så kommer socialtjänsten troligen bedöma att du framöver ska kunna komplettera ditt hem med vad du behöver.

Du har så klart rätt till att ansöka om bistånd till möbler och husgeråd. Socialtjänsten kommer att pröva din ansökan utifrån biståndsparagrafen, det vill säga 4 kap 1 § Socialtjänstlagen. Denna lyder så här:

“Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt.

Den som inte kan försörja sig men som kan arbeta har rätt till försörjningsstöd enligt första stycket om han eller hon står till arbetsmarknadens förfogande, i vilket ingår att vid behov delta i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare eller motsvarande utbildning vid folkhögskola. Om det finns godtagbara skäl har den enskilde rätt till försörjningsstöd även om han eller hon inte står till arbetsmarknadens förfogande.

Vid prövningen av behovet av bistånd för livsföringen i övrigt får hänsyn inte tas till den enskildes ekonomiska förhållanden om rätten att ta ut avgifter för biståndet regleras i 8 kap.

Den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv.”

Om socialtjänsten tillsammans med dig konstaterar att ditt behov av möbler inte kan tillgodoses med egna medel eller på annat sätt och inom rimlig tid, så kan du ha rätt till bistånd. Kommunerna har riktlinjer eller vägledande dokument om vad som ska gälla för kommunens invånare vid ansökan utöver norm.

I Malmö stad har man valt att följa Socialstyrelsens allmänna råd vid bedömning om rätt till bistånd till hemutrustning. Se länk nedan

https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktl…

Vidare anger Malmö stads vägledande dokument att hemutrustning kan beviljas under förutsättning att behovet inte kan tillgodoses på annat sätt och inom rimlig tid. Vid ansökan om bistånd till hemutrustning ska den enskilde uppmanas att specificera vilka saker ansökan avser samt att lämna prisuppgifter. En skälighetsbedömning görs utifrån den enskildes behov i förhållande till de prisuppgifter som råder på lågprisvaruhus och på andrahandsmarknaden. Bistånd till hel hemutrustning kan utgå med högst 10 000 kr för en ensamstående person. Vid behov av enstaka kompletterande artiklar är prisnivå upp till angivna belopp i bilaga B vägledande om inte den individuella prövningen eller prisnivån vid beslutsfattandet motiverar annat. Beloppen kan bli högre eller lägre beroende på hushållets specifika behov och sammansättning. Prisuppgifterna bygger på vad en låginkomsttagare i Malmö normalt anses ha råd att kosta på sig. Lågpriskedjor för möbler har utrustning till angivna prisnivåer. Det finns även goda möjligheter att handla en del föremål begagnat.

I Malmö har man följande vägledande belopp avseende kompletterande hemutrustning:

Säng (inkl bäddmadrass och sängben) 1500 kr, Sängutrustning (exempelvis påslakan, lakan, örngott, kudde och täcke) 500 kr, Soffa 2200 kr, Köksbord och stolar 1500 kr, TV 2000 kr, TV-bänk 250 kr, soffbord 300 kr, matta 400 kr, startpaket husgeråd 450 kr, startpaket bestick 100 kr, startpaket glas, djupa och flata tallrikar, assietter, koppar 250 kr, lampor diverse 350 kr, dammsugare 700 kr samt städutrustning (exempelvis sopskyffel, sopborste och mopp-set) 150 kr.

Din ansökan bedöms individuellt, men prövas utifrån vad en låginkomsttagare på orten kan bekosta.

Vi hoppas att vårt svar utifrån Malmös vägledande dokument har gett dig ett hum om vad som kan gälla där du bor.

Vänligen

Soctanterna