Respekt

Har inte socialen ett ansvar att bevara ett placerat barns kultur? Religion, mat och traditioner om de placeras i familjehem med annan bakgrund. ? Vilka direktiv ger ni familjehemmet hur de ska agera i dessa frågor? Är det inte av största vikt att de ej försöker påverka barnet att anamma deras kultur, religion, mat, traditioner mm. ?.

Farmor
2023-12-02 15:27

Hej!

När barn placeras utanför hemmet så ska både socialtjänsten och familjehemmet sträva efter att barnet ska få behålla kontakten med sitt ursprung, språk och sin kultur. Vid en placering är det viktigt att ta hänsyn till kontinuitet vad det gäller barnets etniska och religiösa bakgrund.

Hur detta genomförs kan ske på olika sätt utifrån det specifika barnet. Ett vanligt sätt är fortsatt kontakt med sin biologiska familj och släktingar. Det kan exempelvis också vara att ge familjehemmet ökad kunskap om kulturen och dess historia. Det går också att bevilja barnet en kontaktperson eller kontaktfamilj med särskild kompetens inom området. Barnets socialsekreterare har en viktig roll gällande att regelbundet prata med barnet om hens identitet och ursprung.

Vad det gäller familjehemmets kultur så är barnet välkommen in i denna. Det är viktigt att barnet alltid blir inkluderad och inte hamnar utanför vid någon högtid exempelvis. Utifrån barnets ålder och mognad så tillåts hen själv att bestämma vad man vill delta i eller äta. Däremot så behöver ett familjehem alltid servera alternativ om barnet exempelvis har särskilda matpreferenser, oavsett om barnet kan säga ifrån själv eller är liten och det då är ett önskemål från föräldrarna.

Ni som anhöriga har möjlighet att ta vidare kontakt med barnsekreteraren om ni har fler funderingar eller tankar kring hur socialtjänsten arbetar för att hjälpa barnet att behålla kontakten med sitt ursprung.

Vänligen

Soctanterna