Socialsekreterares frågor till förskolan

Hej!
Hur får socialsekreterare vid en utredning ställa frågor till förskolan. Har dem rätt att fråga om dem sett föräldern berusad eller påverkad vid hämtning/lämning?

Orolig mormor
2023-12-01 22:58

Hej!

Vid en barnavårdsutredning så får socialsekreteraren inhämta nödvändig information för att kunna svara på de frågeställningar som utredningen bygger på. När socialtjänsten har kontakt med exempelvis en förskola så gäller sekretess. Det betyder att socialtjänsten inte får lämna ut någon information kring familjen eller ärendet men däremot ställa frågor och inhämta information. Om båda vårdnadshavarna lämnar samtycke till att sekretessen bryts mellan socialtjänsten och exempelvis förskolan så kan istället en öppen dialog ske.

Nu vet inte vi vad oron handlar om i just detta fall, men om det gäller missbruksproblematik så låter det som högst relevanta frågor att ställa till en förskola.

Om vårdnadshavarna har funderingar kring vilka frågor som ställs till förskolan och syftet så kan de alltid fråga sin socialsekreterare som då kommer att tydliggöra. Socialtjänsten strävar alltid efter transparens mellan vårdnadshavare och socialsekreterarna under en utredning.

Har du fler frågor eller funderingar så är du givetvis välkommen åter!

Vänligen

Soctanterna