Flytt till annan stad med barn

Hej! Jag lever idag på försörjningsstöd med min dotter och ska snart föda mitt 2a barn. Pågrund av omstängdigheter och att det är tufft i stan känner jag verkligen att det bästa för barnen skulle vara att byta stad och miljö helt!
Jag har klurat på det länge men det som stoppat mig har varit just det att jag inte har någon fast inkomst...Jag/Vi kan inte bo kvar då barnens pappa är aktiv i kriminaliteten och jag vill hålla barnen så långt borta från sånt som möjligt..tillägger också att jag har ensam vårdnad på äldsta och kommer ha ensam vårdnad på yngsta också...
Hur kan jag enkelast gå tillväga att helt enkelt iallafall STARTA flytt processen...

Emilia
2023-11-29 19:40

Hej!

Du skriver att du har ensam vårdnad om ett barn och kommer att ha det på den ofödda också. Det innebär att du utan den andra förälderns godkännande, kan flytta med barnen.

Generellt kan sägas; att flytta till en ny kommun behöver förberedas. Eftersom man tillhör den kommun där man är folkbokförd, är det enklaste sättet att först skaffa bostad i den kommunen man vill flytta till. Det kan dock vara svårt att få en bostad om man inte har en inkomst utifrån arbete. Det mest framgångsrika är nog att tänka efter vart man skulle vilja flytta, sedan undersöka bostadsmöjligheterna. Är dessa goda, undersöka arbetsmöjligheterna i anslutning till den kommunen och söka arbete först.

Det framgår att du är gravid, varför vi antar att du kommer att vara föräldraledig en tid framöver och därför har svårt att starta en arbetssökarprocess. Vårt tips är att försöka hitta en bostad i annan kommun, trots att du uppbär försörjningsstöd. Man kan både ta kontakt med hyresvärdar och leta på blocket eller andra uthyrningssajter.

Hoppas att det löser sig för din familj!

Vänligen

Soctanterna