Maria Ungdom

Hej! Jag är en 16 årig tjej som missbrukar droger och har gjort det sedan feb -23. Jag tar mest ecstasy, oxy och hasch. Jag går till både BUP & Soc som alla vet om detta. Har försökt lämna flera övervakade urinprov utan att lyckas då jag skäms för mycket över att någon står och kollar, så jag kan verkligen inte kissa även fast jag försöker.

Både BUP & Soc har skickat remiss till Maria Ungdom och jag ska snart börja gå där. Dom planerar att genomföra ett blodprov när jag kommer till Maria Ungdom då jag inte kan kissa framför folk. Men jag vill helst inte lämna något prov alls och allra helst vill jag inte ens gå hos Maria Ungdom heller så jag undrar - kan Soc eller BUP tvinga mig att gå till Maria Ungdom och lämna prov osv? Eller är det frivilligt? Men tänker ändå att dom kan ju inte släppa mig helt eftersom dom vet om att jag har ett aktivt drogmissbruk och missbrukar flera olika droger. Tror ni det kan bli tal om LPT eller LVU?

Sen har jag också en till fråga - kan Maria Ungdom ta hårprov som alternativ till drogtest? Tacksam för svar (:

(:
2023-11-28 17:34

Hej!

Tack för dina frågor!

Du beskriver att du har ett pågående missbruk vilket lett till att remiss är skickad till Maria Ungdom med bland annat drogtest. Vi förstår det som att du haft svårt att lämna urinprov framför andra personer, varför blodprovstagning blir en utväg istället, vilket du inte vill.

Att kunna slappna av för att lämna urinprov när någon finns i rummet kan vara en konst och kan behövas lite hjälp på traven. Som att försöka slappna av, ha kranen rinnande osv. Tips du säkert redan fått.

Det kan vara att det blir en “mental spärr” som gör det svårt att kissa och du skriver att du inte vill lämna drogtest men samtidigt att du redan berättat att du använder droger. Vilket i sin tur gör att provet sannolikt är positivt på droger.

Socialtjänsten kan inte tvinga dig att lämna drogtest men eftersom det redan finns en oro för ditt drogbruk vilket du skriver att du har berättat för både Bup och socialtjänsten, kan det påverka bedömningen och därmed beslutet från socialtjänsten.

Ibland kan drogtest vara ett sätt att motiveras till drogfrihet och kan även vara en hjälp att stå emot tex grupptryck genom att ha en ursäkt att säga nej till droger. Vi hoppas att du tänker framåt och kan se fördelarna med ett drogfritt liv.

Vi kan inte svara i individuella ärenden utan enbart generellt men om socialtjänsten har en stor oro och du inte frivilligt medverkar kan bedömningen om kriterierna är uppfyllda leda till ett omhändertagande enligt LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Prata med din socialsekreterare för att få ett bättre svar kring just din situation.

Maria Ungdom använder sig inte av hårprov för att ta drogtester.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor och önskar dig en drogfri framtid!

Vänligen

Soctanterna