HVB hem

Hej! Jag är en 16 snart 17 årig tjej som har missbrukat alla möjliga droger ett tag. Mest är dock oxy, ecstasy, hasch och amfetamin. Jag mår dåligt psykiskt och har ett självskadebeteende och även lite jobbigt med konflikter osv hemma. Jag har fått många orosanmälningar nu 2023 då allt gått utför.

Så min soc har nu beslutat att det bästa för mig är att flytta till ett HVB hem och isf göra det frivilligt med SoL placering. Jag gick med på placeringen i fredags (24 nov) och då pratade min soc om att hon kollat på ett HVB hem. Det finns platser där och jag ska ev. på ett ”studiebesök/informationsmöte” vet dock inte när.

Men jag undrar, hur lång tid tros det ta från det att jag gav samtycke till HVB placeringen tills det att jag får flytta? Min soc har ju redan kollat ut ett HVB med platser osv. Kan även tillägga att processen kan bli svårare än tänkt då mina föräldrar inte riktigt går med på att jag ska flytta till HVB. Men min soc sa ändå att det kan gå att lösa i alla fall. Tack!

anonym
2023-11-27 18:31

Hej!

Det verkar som att du har fått en bra kontakt med din handläggare och att ni verkar vara överens om att en förändring behövs. Vi förstår att det har funnits en stor oro runt dig under hela året då många anmälningar har kommit till socialtjänsten.

Din handläggare verkar vara klar med utredningen och har kommit fram till att en placering utanför hemmet på ett HVB skulle kunna vara en insats som kan möta upp dina behov i ditt mående och också ge dig stöd och verktyg att sluta missbruka. Det finns många olika typer av HVB så din handläggare har säkert gjort en del research för att finna ett HVB som kan ge dig det du behöver just nu.

Socialtjänsten ska försöka ge hjälp och stöd till barn och unga på frivillig väg i första hand. Du berättar att du nu gått med på att ta emot den hjälp som socialtjänsten och din handläggare kan erbjuda, men att du inte vet om dina föräldrar kan gå med på detta. Precis som du verkar ha behövt lite tid att acceptera en placering, kan dina föräldrar också behöva detta. De kan behöva mer information om stället och kanske också kan acceptera det när de fått veta mer och att du är positivt inställd till placeringen.

Om och när du och dina föräldrar godkänner en placering frivilligt enligt Socialtjänstlagen, kan en placering gå ganska fort om det finns en plats ledig på det HVB som din handläggare tror bäst möter upp dina behov. Oftast brukar man agera ganska snabbt när man har ungdom och föräldrar med sig. Prata med din handläggare när i tid ni kan åka på studiebesök så du har en tidsram att förhålla dig till.

Lycka till!

Vänligen

Soctanterna