Barn som säger att mamma slår och är elak. Tidigare aggressionsproblematik

Hej,
Jag ( man ) har två barn med en kvinna som jag separerade ifrån för ca 2 år sen. Detta efter att hon slagit mig kraftigt med sjukhusvistelse som följd. Grova kränkningar och "tjuvnyp" var vardag. Jag normaliserades i beteendet men tog beslutet att åka med barnen efter att jag hållit i ena barnet och hon gav sig på mig. Hon missade barnet med minsta möjliga marginal men jag höll på att tappa barnet i golvet. Jag tog emot med min egen kropp.

Polisen grep henne och soc-utredning följde. Allting blev nedlagt och vi har haft barnen VV sedan dess.
För ca ett år sedan så började äldsta barnet säga att mamma var elak och arg. Jag har försökt att få ut mer information men hen har slutit sig. Det har fortgått nästintill varenda vecka. De har själva sagt många gånger att de inte vill till mamma.
Förra veckan så sade äldsta barnet att mamma varit mycket elak, gapat och skrikit på båda barnen. Äldsta barnet hade då försvarat yngsta barnet och berättat sagor i en koja som de byggde för att skydda sig. Hen lät mer orolig än vanligt så jag kontaktade omgående skolans kurator. Fick godkännande av mamman.
Vid hämtning på skola så berättar äldsta barnet att hen varit hos kurator och sagt sanningen. Hen har inte velat berätta för mig som pappa för att "Jag vet att du blir ledsen pappa och jag vill inte att Polisen ska ta mamma".
Hen berättar om att hen mottagit strypgrepp av mamman. Hen visar och det rör sig om ett mycket speciellt grepp. Detta har även mamman använt mot mig så jag känner igen "tekniken". Jag har aldrig visat eller berättat hur greppet gjorts av mamman mot mig, för barnen.
Hen berättar också om hur elak mamma är och gapar och skriker och aldrig säger förlåt. Och att hen haft mycket ont i huvudet ibland. Hen säger också att mamman tagit hårt i öronen och dragit och nypits.
Orden som har sagts känner jag också igen. Jag gjorde därför omgående en orosanmälan till min kommun online. När jag kontaktar kuratorn så fåår jag veta att hon såklart har tystnadsplikt men att denne också gjort en orosanmälan, då äldsta barnet ( vad jag förmodar ) har berättat samma sak.

Anmälningarna gjordes i torsdags. Jag ringde Soc i fredags och lämnade mina uppgifter och ville komplettera min anmälan. Jag vill veta om jag ska kontakta Polisen och hur jag ska göra idag ( det är måndag idag och bytesdag till mamma ). De ringde aldrig upp.
Jag har därför ringt de idag igen.
De ska ringa upp. Jag förstår att de har mycket att göra men detta brådskar.

När jag lämnade mamman med barnen så höll jag henne ifrån barnen för att det var inte säkert för dom att träffa henne. Jag blev då orosanmäld av mamman. Detta lades senare ner.

Hur ska jag göra? Hämta barnen trots mammavecka? Ringa Polisen eller gör Soc det "automatiskt" vid såna här fall?
Jag är mycket orolig över vad som kan hända barnen, när mamman får veta att både skola och jag har gjort orosanmälningar.
Kan det ligga mig till last vid utredning?

Jag kan ju såklart inte vara helt säker på att det äldsta barnet säger, stämmer. Jag vet att hen älskar sin mamma men jag vet också tidigare problematik med aggressioner och våld har gått ut mot närstående. Mamman har fått behandling via Soacialtjänsten innan.

Det är just min erfarenhet av hennes ord och nu även detta speciella strypgrepp som gör mig väldigt orolig för mina barns säkerhet.

Saffransbullar123
2023-11-27 13:50

Hej!

Er situation verkar inte vara lätt och du som förälder hamnar i en knepig sits.

När du får det här svaret så har måndagen och er bytesdag redan varit så vi hoppas att du under måndagen fick bra svar och rådgivning av er ordinarie socialtjänst.

När det inkommer uppgifter till socialtjänsten som innehåller uppgifter om barnmisshandel så gör socialtjänsten alltid en polisanmälan alternativt behöver ta ställning till varför en polisanmälan inte bör göras. Det är sedan nämnden som i sådana fall fattar beslutet om att inte polisanmäla brott mot barn. Du som förälder har alltid möjlighet att kontakta polisen själv och göra en anmälan, oavsett om socialtjänsten har gjort det eller inte.

Om det är som du tror, att socialtjänsten fått kännedom om uppgifter kring barnmisshandel där barnets mamma är förövare kommer ni att tillsammans göra en planering för att skydda barnen när informationen delges mamman. Du som förälder kan redan nu ta kontakt med socialtjänsten och uttrycka din oro över eventuella reaktioner samt uttrycka önskemål kring att göra en planering inför att mamma delges den inkomna oron.

Det låter som att du är väldigt mån om dina barns relation till sin mamma men också självklart angelägen om att barnen främst ska ha det tryggt och säkert. Vi hoppas att det löser sig på bästa sätt för er alla så att barnen kan fortsätta ha fungerande relationer till er båda.

Vänligen

Soctanterna