Orosanmälan för man bor i andrahands lgh

Hej. föräldrar med 2 småbarn som nu bor i mindre radhus bostadsrätt. Planen är att flytta till villa men planerar att sälja detta och
ifall man hyr in sig och bor i andrahand ca 1 år.
Har fått höra av ryktet att man får orosanmälan ifall man bor med barn andra hand. Har ordnad ekonomi o så. Men hur ser det ut vad gäller?

Jonas
2023-11-27 11:21

Hej!

Det låter som att ni är en växande familj, där radhuset blivit lite för litet och att ni har planer för ett villaköp i framtiden. Under en period tänker ni att ni ska lösa ert boende genom ett andrahandskontrakt, innan planen med egen villa går i lås.

Vi förstår det som att du fått någon form av information om att andrahandsboende kan vara underlag för en orosanmälan gällande dina barn till socialtjänsten.

I socialtjänstlagens 14 kapitel 1 § finns reglerat om anmälningsskyldighet för de som arbetar på myndigheter vars verksamhet berör barn och unga samt myndigheter som sjukvård, socialtjänst, Kriminalvård och polis. Dessa är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa.

I samma kapitel 1c § står det att var och en som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla detta till socialtjänsten. Lagen är tydlig med att alla bör anmäla till socialtjänsten om det finns en oro för att ett barn kan fara illa, men vissa har genom sin profession en skyldighet att anmäla.

Bara uppgiften om att ett barn bor tillsammans med sina föräldrar i en bostad som föräldrarna hyr i andra hand är inte en oro i sig för barnet. Däremot kan det finnas boenden som inte är lämpliga för ett barn, tillexempel utifrån en hälsoaspekt och så vidare.

Det är om det framkommer en oro för att barn kan fara illa som anmälan ska göras. Den som gör anmälan får förmedla vad för oro den har för barnet, till exempel att förälder inte ser till att barnet är tryggt, inte ger barnet mat, inte ser till att barnet kommer till skolan, att barnet befinner sig i riskmiljöer, att barnet umgås med kriminella och så vidare. Om en orosanmälan inkommer utifrån ett andrahandskontrakt, behöver den som gör anmälan försöka förklara vad det är i att familjen bor i ett andrahandsboende som gör att barnet på något sätt far illa. Troligtvis är det inte utifrån själva kontraktet utan orsaker runt omkring som gör att oro uppstår.

Vänligen

Soctanterna