Frågor kring lvu, utredningen, och socialtjänstens skyldigheter.

Väldigt tacksam för svar!!

Vet att det finns vissa typer av fall där vissa rutiner kan vara olämpliga, tex vis misshandel och liknande.
Mitt fall handlar om lvu 2.
Vill tillägga att det är två av mina tre barn som är placerade enligt lvu.
Det tredje barnen blev utrett när de andra två redan blivit placerade och det fanns då ingen oro för barnet alls.
Skillnaden är att barnet som bor hemma har annan pappa än de som är under lvu annars är alla barnen minderåriga och har alla bott med mig på heltid.

1: " när socialtjänsten vill ansöka om lvu och man ska ha möte med politikerna i kommunen, ska socialtjänsten först sitta enskilt med politikerna innan vårdnadshavarna får delta på mötet?"

2: " Vad är det soc faktiskt måste kunna bevisa i en utredning, hur mycket bevisbörda har dom?
Eller räcker det att dom antar?

3: " i en hemtagningsbegäran, vad har socialtjänsten för utredningsskyldighet?
Återigen, vad måste dom bevisa eller det räcker med att dom antar?

4: " vet att i lagen står att socialtjänsten ska ha barnsamtal 4 gånger per år med lvu placerade barn.
Så brister dom då inte om dom inte håller detta?

5: " det är barnens rätt att få komma till tals och uttrycka sin åsikt.
Hur ska detta se ut i en utredning alt hemtagningsutredning?

6: " vet att socialtjänsten vid en hemtagningsbegäran ska utreda/ undersöka de som föranledde lvu't.
Men om dom inte gör det, är det okej?

7: "socialtjänsten måste ha prövat ALLT på frivillig väg innan de väljer att ansöka om lvu? Men om dom inte gjort det, hur kan dom ändå få igenom ett lvu.

8: " Om socialtjänsten inte håller sig till umgängesplaneringen som finns, utan ställer in umgänget av skäl som inte alls har med barnen att göra.
kan man som vårdnadshavare ändå åka och besöka sina barn. ( det finns ingen umgängesbegränsning reglerad genom dom)

Ytterst tacksam för svar!!
Mvh Emma

Emma
2023-11-25 23:27

Hej,

Du har många och viktiga frågor som du vill ha svar på gällande vård enligt LVU.

När det gäller förfarandet då vårdnadshavare ska företräda inför socialnämnden ser det troligen lite olika ut i olika kommuner. Det är inte ovanligt att socialsekreteraren först går igenom ärendet med politikerna för att ge socialtjänstens bild av barnets situation, den bedömning som gjorts samt besvarar de frågor politikerna har. Därefter får vårdnadshavaren möjlighet att berätta hur de ser på situationen, hur de ställer sig till socialtjänstens bedömning samt om de samtycker eller inte till föreslagen vårdform. Politikerna kan även ha frågor som de vill att vårdnadshavaren besvarar. En annan variant är att socialsekreterare och vårdnadshavare går in till mötet samtidigt och framför sin syn på ärendet.

Vi vet inte riktigt vad du menar med bevisbörda, men tolkar det som att du efterfrågar bevisning i samma mening som i ett brottmål. En utredning enligt LVU grundar sig inte på denna typ av bevisning utan undersöker barnets livssituation för att ta reda på om barnet får sina grundläggande och särskilda behov tillgodosedda på ett adekvat sätt. Socialtjänsten undersöker vilka risker och vilka skyddsfaktorer som finns i barnets liv och väger dem mot varandra. Därefter görs en sammantagen bedömning av om vårdnadshavaren kan tillgodose barnens behov eller om barnet riskerar att fara illa och eventuellt behöver vård enligt LVU. Bedömningarna grundar sig på forskning och evidensbaserad kunskap om barns behov. En ansökan om LVU görs i första hand om vårdnadshavaren motsätter sig att barnet får den vård det behöver eller om vårdnadshavarens samtycke inte bedöms vara tillförlitligt. Om det finns ett samtycke till vården finns det sällan skäl att ansöka om vård enligt LVU.

Om en vårdnadshavare begär att ett omhändertagande enligt LVU ska upphöra ska socialnämnden och socialtjänsten omedelbart starta en utredning för att se om det fortfarande finns ett behov av vård eller om den ska upphöra, vilket är en skyldighet. I en sådan utredning undersöker man om skälen till omhändertagandet har förändrats dvs om barnets situation blivit så pass mycket bättre att vård enligt LVU inte längre behövs. Begäran ska sedan godkännas eller avslås i ett beslut. Vad det gäller frågan om ‘’bevisning’’ hänvisar vi till punkt 2.

Lagen säger i detta fall endast att socialnämnden noga ska följa vården av barn och unga som placerats i familjehem eller HVB. Den reglerar inte hur ofta. Flera kommuner har minst fyra barnsamtal per år som en riktlinje. Minimum är att socialsekreteraren genomför barnsamtal inför varje övervägande av vården som sker var sjätte månad. Om du har synpunkter på hur uppföljningen gällande dina barn genomförs eller frekvensen av denna så råder vi dig att prata med barnens socialsekreterare om detta.

Barnet ska i sin utredning få vara delaktiga och ges möjlighet att komma till tals. Med delaktighet menar man att barnet har rätt att få ta del av information och också erbjudas att komma till tals. Detta kan ske genom exempelvis samtal med barnet utifrån ålder och mognad. Om barnet av någon anledning inte vill eller kan framföra sina åsikter ska barnets inställning så långt det är möjligt kartläggas på andra sätt, detta kan exempelvis vara genom observationer i samspel mellan barnet och föräldrarna.

En hemtagningsbegäran syftar till just det, att utreda de förutsättningar som föranledde behovet av tvångsvård tidigare och om dessa kvarstår. Precis som när socialnämnden gör en ansökan om vård med stöd av LVU, så leder även en hemtagningsbegäran till en muntlig förhandling i Förvaltningsrätten där du som förälder med stöd av ett juridiskt ombud har möjlighet att framföra din syn på situationen samt påtala brister i den utredningen som socialnämnden har gjort. Det är sedan domstolen som avgör frågan och därmed också tar ställning till om socialnämndens utredning är tillräckligt omfattande för att påvisa ett kvarstående vårdbehov eller ej.

Med allt menas insatser och stöd som står i relation till de bristerna i föräldrarnas förmåga som framkommit. Exempelvis erbjuds inte kontaktperson som en insats om det är fara för barnets liv att visats i förälderns omsorg av olika skäl som exempelvis ett allvarligt missbruk. Socialtjänsten har däremot flera omfattande insatser såsom intensiv familjebehandling alternativt placering tillsammans med föräldern på institution, dessa skulle kunna vara exempel på insatser som socialtjänsten har testat eller erbjudit föräldrarna innan en ansökan om tvångsvård görs. Det är sedan Förvaltningsrätten som avgör frågan huruvida socialnämnden har uttömt möjligheten att ge vården på frivillig väg.

8. Såvida där inte finns ett beslut om umgängesbegränsning så finns där ingenting rent juridiskt som hindrar dig från att besöka dina barn. Däremot behöver vi säga att det är högst olämpligt att besöka ditt barn om planeringen inte är förankrad av alla parter. Det är för alla barn viktigt med en förutsägbarhet, särskilt för placerade barn som träffar sin förälder då detta kan väcka flera olika känslor och reaktioner.

Vi hoppas att vi förstått alla dina frågor rätt och att våra svar har gett dig lite mer tydlighet. Har du fler specifika frågor så är det alltid bäst att vända sig direkt till er barnsekreterare.

Vänligen

Soctanterna