skiljas

Hej, jag vill skiljas från min man, vi har under årens lopp bråkat några gånger och det sista året lite mer, jag har i samband med att mitt ex (nära 20 år sedan)dykt upp förstått att jag kanske inte gillar min man så mycket mer. Jag är medveten om att jag tidigare inte berättat så mycket om mej själv för min man- jag har burit en hel del hemligheter om mej själv och annat i mitt tidigare liv innan jag träffade min man.
Vi har ett barn, han är en bra pappa till detta barn, jag själv känner att jag kanske har dåligt fokus på mitt barn, vet att jag ibland "inte ser/ hör" barnet.
Jag är kluven i mina känslor för min man vi har överlag haft det väldigt bra och nära på ekonomiskt oberoende- men jag vill finna vägar tror jag, för att dela på oss....
Jag vet att jag kan beskylla han för otrevliga saker för att skynda på och bättra på oddsen att skiljas- detta råd har jag fått från vänner och även i kontakt med myndigheter- så vilka vägar finns det? Kan man manipulera systemet för att underlätta skilsmässa?, bör jag ljuga om händelser och förstora upp?
En bodelning vill jag i så fall få gjord så fort som möjligt för att få loss pengar och kanske resa till mitt hemland, för att kanske starta ett nytt liv där.
Så, på vilka sätt kan ni hjälpa mej att få ett snabbt avslut på denna relation?

new life
2023-11-25 10:51

Hej!

Det låter som att du och din man har haft lite konflikter som de flesta par har genom åren. Hur detta definierar er samvaro i övrigt vet bara du och din man.

Om du nu har kommit till en insikt att du inte längre älskar din man på samma sätt som du en gång har gjort och känner att du vill lämna relationen och skilja dig, tycker vi att du ska prata med din man i första hand.

Det är Äktenskapsbalken som styr hur äktenskapsskillnad går till. Om båda makarna är överens om att skiljas och det inte finns barn, kan det gå väldigt fort med en skilsmässa. Däremot om en av parterna inte vill skiljas och om det finns barn under 16 år, ska skilsmässan föregås av en betänketid om 6 mån innan äktenskapet kan upplösas. Länk nedan är till Äktenskapsbalken. Kapitel 5 gäller äktenskapsskillnad.

Äktenskapsbalk (1987:230) | Sveriges riksdag (riksdagen.se)

Vi kan inte se att du på något sätt kan vinna på att fara med osanning för att skynda på en skilsmässa. Lagen är tydlig att en äktenskapsskillnad ska föregås av en betänketid om 6 mån om det finns barn i hushållet. Vi tror att det är så mycket viktigare att du och ditt barns pappa behåller en god kontakt framöver, eftersom ni som föräldrar till ert barn behöver samarbeta åtminstone till barnet är 18 år.

Vidare skriver du att du vill ha gjort en bodelning så fort som möjligt. Bodelningen mellan makar kan göras ganska snabbt om ni som makar är överens. Regler för bodelningen finns i 9 kapitlet Äktenskapsbalken.

Om du och din man inte är överens och du känner att du behöver råd och stöd i det juridiska tänker vi att du kanske får ta kontakt med någon familjejurist för detta. Innan du anlitar en jurist råder vi dig att kontrollera vad kostnaden blir för dig.

Vänligen

Soctanterna