Vad räknas som missbruk.(alkohol,annat) finns hjälp

Hej såg erat svar till denna frågeställning.
Jag önskade att ni hänvisade till att varje familj och individomsorg har ett "program" som heter ADDIS. Där får man träffa en behandlare som utreder om "missbruk" i alla dess former finns. Sedan får man hjälp därefter. Detta är inom socialtjänsten.

Kopierar in tidigare frågeställningar och ett svar.

vad som räknad som missbruk

Jag undrar om jag dricker typ en gång i månaden,och inser att jag inte bör dricka för varje gång så ställer jag till problem , och konsekvens tänk försvinner och jag blir en fara för mig själv räknas detta som ett missbruk
Förvirrad
2023-10-31 14:31
Hej!

Du frågar om du har ett missbruk eftersom du dricker fast du bestämt dig för att låta bli. Du beskriver att när du dricker tappar du förmåga att tänka logiskt och långsiktigt, du blir en fara för dig själv.

När man pratar om missbruk av alkohol tittar man på vilka symtom som alkoholen ger individen. Dessa är dock individuella och olika personer har olika tolerans och motståndskraft. De symtom du beskriver är allvarliga. Du känner ett sug efter alkohol fast du bestämt dig för att låta bli att dricka, du tappar omdöme och blir en fara för dig själv.

Eftersom missbruk ser olika ut för olika individer finns det inte exakta kriterier som ska passa alla. Att du själv anser att du har problem i samband med att du dricker är tillräckligt för att du kan söka hjälp. Vill du läsa mer kan du söka information på nätet, om du går in på 1177 www.1177.se och skriver alkohol i sökrutan kommer du att få mer information.

Vi hoppas att du fick svar på frågan.
Vänligen,

Soctanterna

Alkohol vanor
2023-11-25 08:45

Hej!

Varje kommun och socialnämnd ansvarar för socialtjänsten i sitt område. Det är varje kommun- och socialtjänsts ansvar att inleda utredning om det som inkommer via en ansökan, anmälan eller andra uppgifter till nämnden om att en person kan vara i behov av insatser via socialtjänsten.

Varje kommun ansvarar för hur de genomför sina utredningar och vilka verktyg de har för att samla information till dessa. Programmet ADDIS som du hänvisar till är ett verktyg som kommuner kan köpa in för att få fram data. Eftersom det finns lite olika program och verktyg ute på marknaden så har vi valt att inte namnge något.

Vänligen

Soctanterna