Hur länge kan soc begära tillbaka pengar ?.

Hej jag var i en tvist med försäkringskassan om sjukersättning sedan september 2021 och förvaltningsrätten dömde åt kassan fördel så jag överklagade till kammarrätten och fick svar häromdagen att dom ändrar domen och ger mig rätt till ersättning sedan september 2021.
Jag ansökte på nytt november 2022 och var beviljad sjukersättning så jag har en fråga.

1. Kan dom begära pengar tillbaka från september 2021 utan att informera mig från början eller skriva nåt ?.

Dom har redan tagit pengar som jag fick retroaktivt då min andra ansökan vart beviljad. Det känns konstigt att dom kan begära pengar som jag fått 2 år sedan.

Tacksam för svar.

Mvh kby

kby
2023-11-24 10:44

Hej!

Vad bra att du drev ditt ärende vidare och överklagade beslutet som du inte var nöjd med. Att få rätt i sak gör ändå en hel del för ens självkänsla och ens mående.

Du skriver att du i november 2022 ansökte på nytt och blev beviljad sjukersättning, och att Försäkringskassan då betalade ut retroaktiv ersättningen till socialtjänsten.

Socialtjänstlagens 9 kapitel handlar bland annat om återkrav. När det gäller bistånd som man erhållit som förskott på förmån eller ersättning har socialtjänsten enligt 2 § rätt att återkräva biståndet om det beviljats som förskott. Socialtjänsten har bara rätt att återkräva ersättning för samma period som du tidigare erhållit bistånd för.

Har socialtjänsten beviljat försörjningsstöd som förskott på förmån från september 2021 och det utbetalas retroaktivt, så ska ersättningen du beviljats återbetalas. Du frågar om socialtjänsten kan begära tillbaka ersättningen utan att meddela dig. Vi tänker att du i samband med att du ansökte om försörjningsstöd i avvaktan på beslut om ersättning från Försäkringskassan, meddelats att biståndet beviljats som förskott på förmån. Någon ny kontakt med dig om att de nu kommer att återkräva pengarna innan Försäkringskassan utbetalar dem tror vi inte kommer att ske.

Vänligen

Soctanterna