Orolig för min syster och syskonbarn

Hej.

Min syster bor med sitt ex, de har två barn varav 1 bara är hemma ibland då hon går på gymnasium på annan ort.
Hennes ex har varit våldsam under hela deras relation, både psykiskt och fysiskt.
Nu bor de tillsammans i väntan på att kunna sälja huset så att hon kan köpa en lägenhet.
Han är fortsatt våldsam, psykar henne, säger att hon är dum i huvudet och bryter ner henne..hör om dagen tryckte han upp henne mot väggen.
Jag är orolig för att något ska hända henne men också orolig för barnen, främst hon som bor hemma. Min syster är iväg ibland för hon har ett jobb som innebär att hon kan vara iväg 3-4 dagar. Då pratar min syster dotter (som är 15) inte med sin pappa. Han kan också tvinga henne till saker, i träningssammanhang så trycker han ner henne, säger dumma saker, hon för jobba dubbelt så hårt som alla andra. Han har också jagat barnen och tagit tag i dem hört i armarna.
...jag är orolig att han ska slå eller döda min syster och jag är orolig för barnen att de ska ta mer skada.
Vad ska jag göra?

Yoshi
2023-11-23 16:27

Hej!

Vi förstår att det som anhörig är svårt att se sin syster och systerbarn vara i den situationen och att du funderar på hur du kan stötta dem, vilket är väldigt fint.

Det du som anhörig kan göra gällande din syster är att prata med henne om din oro för henne och barnen och erbjuda ditt stöd. Du kan också ge henne telefonnummer till den enhet i er kommun som jobbar med våld i nära relation för att prata om behov av skydd. Om din syster bor i Malmö kommun så kan man nå:

Mottaget för våld i nära relation på 040-34 69 00. Telefontiden är måndag-fredag 9-12 och 13-15. Utanför kontorstid är telefonen kopplad till social jour.

Om du av någon anledning inte kan eller vill prata direkt med din syster så har du också möjlighet att anmäla din oro till samma mottag som nämnt ovan. I sådana fall så kommer socialsekreterare från mottaget att ta kontakt med din syster för vidare diskussion kring stöd.

Gällande dina syskonbarn så verkar det som att i alla fall ett av dessa är minderåriga, det framgår inte hur gammal syskonbarnet som går i gymnasiet på annan ort är. Situationen som du beskriver föranleder oro för barnen/et. De verkar dels bevittna fysisk och psykisk misshandel, men också själva utsättas eller i alla fall har utsatts för psykisk och fysisk misshandel tidigare av sin pappa. Som privatperson och anhörig bör du anmäla din oro för barnen till socialtjänsten, men också prata om din oro för barnen med deras mamma, din syster. Orosanmälan gällande barnen gör du till barnmottaget i den kommun familjen bor i. Om det är i Malmö så är telefonnumret:

Barnmottaget 040-34 55 00 och telefontider är mån, tis, tors och fre 9-11 samt ons 13:14:30.

Vi hoppas att du genom vårt svar fått vägledning kring hur du som anhörig kan gå vidare i denna situation och vi hoppas att allt löser sig på bästa sätt!

Vänligen

Soctanterna