ADHD

Placera en strulig 14 årig i familjehem där alla 4 familjemedlemmar har ADHD. Är det lämpligt ?

ADHD
2023-11-22 14:13

Hej!

Socialnämnden har att säkerställa att det barn som behöver vårdas eller bo i annat hem än det egna kan tas emot i ett sådant hem, det vill säga familjehem, hem för vård och boende och stödboende.

I socialtjänstens 6 kapitel finns bestämmelserna om vård utanför det egna hemmet. Under 6 § i detta kapitel framgår det att:

“Ett barn får inte utan socialnämndens medgivande eller beslut om vård tas emot för stadigvarande vård och fostran i ett enskilt hem som inte tillhör någon av föräldrarna eller någon annan som har vårdnaden om honom eller henne.

Socialnämnden får inte lämna medgivande eller fatta beslut om vård utan att förhållandena i det enskilda hemmet och förutsättningarna för vård i hemmet är utredda av socialnämnd.

Socialnämnden får inte placera ett barn i ett sådant enskilt hem som vid upprepade tillfällen tar emot barn för tillfällig vård och fostran (jourhem) om inte förhållandena i det enskilda hemmet och förutsättningarna för vård i det är utredda av socialnämnd.

Om det inte finns särskilda skäl får ett barn vårdas i ett jourhem i högst två månader efter det att socialnämndens utredning enligt 11 kap. 2 § om ingripande till barnets skydd eller stöd avslutats.”

Detta innebär att varje familj som anmäler intresse för att vara familjehem eller jourfamilj, utreds. Utredningen ska visa på en familjs styrker och svagheter och sedan får en analys av detta göras för att se om familjen är lämplig som familjehem, vilken typ av barn de kan ta emot samt vilket vårdbehov de kan matcha. Det är flera olika delar som ska funka. Sedan ska socialnämnden som barnet tillhör godkänna just detta familjehem.

Du frågar om en familj med 4 familjemedlemmar som har ADHD är lämplig för en strulig 14-åring. Detta är inget som vi kan svara på. Även om en person har fått diagnosen ADHD, så finns det många av dessa som har funnit sitt sätt att hantera och leva med diagnosen.

Just den familj som du tänker på kan kanske matcha väldigt bra med en strulig ungdom och kan hantera det struliga fint. Det finns kanske en förståelse eller en erfarenhet som gör att man kan få bra kontakt med varandra.

Om du är part i just detta ärende, det vill säga om du är ungdomen eller någon av vårdnadshavarna, tycker vi att du ska prata med handläggaren om dina tankar så att det inte ska behöva uppstå en massa oro i onödan.

Vänligen

Soctanterna