Hyreskontrakt uppsagt och vet inte vad jag ska göra

Hej,

Mitt nuvarande hyreskontrakt är uppsagt av hyresvärden på grund av att fastigheten ska ombildas till en bostadsrätt. Jag måste få ett nytt boende men vet inte vart jag ska vända mig.

Jag bor tillsammans med min dotter och har en timanställning. De hyresvärdar jag kontaktat för att få en lägenhet har sagt nej med argumentet att jag inte har en fast tjänst. Om 1,5 månad måste vi flytta ut och jag börjar få panik för att jag inte kan få en hyreslägenhet.

Har även provat att söka bolån för att köpa en lägenhet men alla banker säger nej. Såg på https://finansfreak.se/bolan/utan-fast-anstallning att det finns banker som ger bolån även om man inte har fast jobb, men dom räntorna känns inte alls bra?

Kan jag vända mig någon stans till kommunen eller socialen för att få hjälp att hitta ett boende till mig och min dotter? Eller måste jag köpa en lägenhet om ingen hyresvärd accepterar min anställningsform?

Sivle
2023-11-17 11:44

Hej!

Du verkar ha en tuff situation då din hyresvärd har sagt upp ditt hyreskontrakt. Att ha ansvar för ett barn och inte veta var man ska ta vägen måste vara väldigt stressande.

Vi förstår att din timanställning inte är en tillräckligt trygghet för banken för att du ska kunna ta ett bolån. Inte heller verkar det som att hyresvärdar just nu tycker att det är tillräckligt för att de ska våga låta dig bli hyresgäst hos dem.

Generellt kan man säga att socialtjänsten i kommunen inte är någon bostadsförmedling, och med det sagt så menar vi att kommunen inte har lägenheter att dela ut. Den kommunala socialtjänsten har dock en skyldighet att för de människor i kommunen som har sämst förutsättningar för att få och behålla en bostad får stöd och hjälp till detta.

Utifrån hur du har beskrivit din situation, tror vi inte att du räknas till den grupp människor som särskilt behöver socialtjänsten stöd och hjälp för att få och behålla en bostad. Socialtjänsten har dock en skyldighet att säkerställa att ingen lider nöd i kommunen, varför du och din dotter i det akuta kan vara berättigade till ett tillfälligt boende om du inte själv kan tillgodose detta i ditt nätverk eller med egna medel.

Vi råder dig att fortsatt kontakta privata hyresvärdar i kommunen du bo i, men också i kranskommunerna. Vidare kan du via internet och annonser se om du kan hitta andrahandskontrakt eller ett inneboendekontrakt för att få mer tid att finna ett mer stadigvarande boende för dig och din dotter.

Vi hoppas att du finner en lösning, tillfällig eller långsiktig, snart så du inte behöver vara akut orolig för dig och din dotters situation.

Vänligen

Soctanterna