Missbruk

Jag tror att min sambo har ett missbruk. Jag har kommit på honom i vårat hem vid två tillfällen när han samt att jag tycker att det är många biverkningar som stämmer in på honom.
Han säger att inte har ett missbruk men är villig att gå med på att göra så att jag känner mig trygg i att han har slutat.
Vad skulle ske om jag själv gör en orosanmälan på oss?
Hur går detta till?
Får man kissa på plats eller måste man frivilligt ta hjälp på annat sätt för att bevisa sin renlighet?
Mvh en orolig mamma/sambo

Orolig mamma/sambo
2023-11-16 22:58

Hej

Vi förstår det som att du har en misstanke om att din sambo har ett missbruk. Det är alltid svårt att som anhörig leva med detta.

Du skriver att din sambo förnekar att han har ett missbruk, men är villig till att bevisa detta för att du ska känna dig trygg med att han har slutat. Detta gör att han redan har erkänt att det finns ett problem som han behöver hjälp med vilket är positivt.

Ett alternativ är att boka tid på en vårdcentral och där få ordination av en läkare att gå dit och lämna regelbundna drogtester. Detta kan kombineras med att din sambo kan gå på AA möten för alkoholister eller NA möten för narkomaner, beroende på vad han missbrukar. Dessa möten finns över hela vårt land och är helt frivilliga.

Ett annat alternativ är att göra en ansökan om behandling hos den socialtjänst din sambo tillhör. Ring dit och be att få en tid med en missbrukshandläggare. Det finns behandlingar både i öppen och i sluten vård.

För din del som anhörig finna Alanon som är ett program för anhöriga. Dessa har regelbundna möten dit personer som är anhöriga till någon som har ett missbruk går.

Du skriver under med orolig mamma vilket gör att vi antar att ni har barn. Om så är fallet så är det inte acceptabelt att barn växer upp med någon som är inne i ett aktivt missbruk. Om din sambo inte självmant går med på de åtgärder som ni gör upp för att han ska kunna uppvisa att han är drogfri, inte använder droger, så kan du anmäla oro för ert barn till socialtjänsten. Socialtjänsten kommer då att träffa er vuxna och barn för att höra om ni behöver hjälp och stöd i er situation, och om socialtjänsten har en fortsatt oro för barnet efter detta samtal, kommer de att öppna en utredning och vidare se på vad ni som familj kan vara i behov av för hjälp och stöd.

Hoppas det löser sig på bästa sätt för din sambo och er familj och att din sambo får den hjälp som är bäst för honom.

Vänligen

Soctanter