Inneboende kostnad

Hej hej,

Det är så här att jag är inneboende hos en jag känner sedan barndomen.
Där jag är inneboende är en hyreslägenhet på 3 rum och kök.
Jag och mina kläder bor på en soffa i en liten del av stora rummet.
Hela lägenhet är belamrat med med saker och skit överallt, som en samlare med osanitära angelägenheter, asså riktigt äckligt.
När jag blev inneboende här, så frågade jag min kompis vad jag ska betala i månaden, då svarade han ingenting eftersom det ser ut som det gör i lägenheten, jag har varit inneboende här sedan Januari detta året.
Men nu vill han att jag ska börja betala till honom.

Jag har inget eget rum, jag har inte tillgång till kyl och frys, jag har ingen stans att ha mina kläder mer än på soffan där jag också sover, WiFi är mitt eget, för han har inget eget WiFi han får inget eftersom han inte har skött betalningarna, så han använder mitt WiFi.
Jag köper även Diskmedel, Toapapper, soppåsar, torkypapper, rengöringsmedel och handtvål, tvättmedel och sköljmedel.

För att här inte finns en fungerande kyl och frys den är i sönder. Den har varit i sönder långt långt innan jag kom hit. Han vill inte felanmäla det till hyresvärden, för han vet att får hyresvärden veta hur här ser ut, så kan han bli vräkt, så illa är det.

Min fråga är hur mycket ska jag betala?? Vad är skäligt??

Jag har altså inte eget rum, inte tillgång till kyl och frys, ingen förvaring där jag kan ha mina kläder, WiFi är mitt och jag ser till så här finns: Diskmedel, rengöringsmedel, toapapper, torkypapper, soppåsar och handtvål, tvättmedel och sköljmedel.

Vad är skäligt att betala i månaden??

Mvh Inneboende

Inneboende
2023-11-15 19:19

Hej

Det är väldigt svårt för oss att besvara din fråga. Det är den som har förstahands kontraktet på lägenheten som ska bestämma kostnaden för dig som inneboende. Enligt Konsumentverket ligger kostnaden på ca 3000 kronor för en vuxen person som bor hemma och då räknas som inneboende. En inneboende ska inte betala mer än halva hyran. I ditt fall låter det som att du inte ens har något eget rum att bo i och då blir det svårt att beräkna vad du ska betala.

Du får försöka resonera med den person som hyr ut till dig vad som är skälig hyra för den del av lägenheten som du disponerar.

Vänligen

Soctanterna