Hembesök

Hej! Jag undra vilken regler finns om hembesök efter en oroanmälan har kommit till socialtjänsten och de har bestämt sig att göra en utredning i en bonusfamilj. Om oroanmälan gäller ett barn som personen är inte föräldrar av men man har ett annat barn tillsammans, är det vanligt att socialtjänsten göra en hembesök for att prata med det barn som var inte direkt involverad i oroanmälan hos den föräldrar som oroanmälan inte gäller?

Lucy
2023-11-09 23:02

Hej!

Tack för din fråga. Om vi förstår det rätt så undrar du om socialtjänsten kan göra hembesök för att prata med ett barn som inte är aktuell för utredning hos socialtjänsten men som har ett bonussyskon som är aktuell för utredning.

Rent generellt kan vi säga att för att göra ett hembesök hos en familj så behöver socialtjänsten ha en inledd utredning gällande det aktuella barnet. Det räcker alltså inte endast att det har gjorts en orosanmälan utan informationen i anmälan måste ha lett till att utredning inleds för att hembesök ska kunna göras. Generellt så planeras också ett hembesök tillsammans med familjen och är inte något som socialtjänsten gör oannonserat, om det inte bedöms vara akut.

I ditt aktuella fall så säger du att orosanmälan inte rörde bonussyskonet. Är det så att det inte finns någon inledd utredning gällande bonussyskonet så kommer socialtjänsten inte att göra hembesök för att prata med bonussyskonet.

Vi hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Soctanterna