Umgänge vid narkotikamissbruk

Hej, behöver råd. Jag har ensam vårdnad över min dotter som är 6 månader, helammas. Pappa n finns med i bilden, och vill gärna träffa E så ofta som möjligt. Jag vet att pappan har ett missbruk sedan tidigare, och jag har hört att detta fortgår även sedan E föddes. Nu är det så att pappan dykt upp märkbart påverkad vid tre olika tillfällen, varav jag har skickat hem honom. Han förstår att droger o barn ej hör ihop, så han gör inga motstånd mer än att verbalt säga att jag ”inte förstår något, borde läsa på, det är ingen fara, han inte alls är hög”. Jag har nu en klump i magen inför att omgivningen (så som hans föräldrar, syskon) börjar fråga mig när pappan kan få ha henne själv. Men sanningen är att jag inte vågar lämna bort E, då han uppenbarligen inte ens klarar av att vara nykter när han kommer hit de få timmar i veckan som han ska träffa sin dotter. Vad har jag för skyldigheter? Ska han få träffa E själv? Finns det någonstans jag kan läsa mer om detta?

Anna
2023-11-08 10:21

Hej!

Din fråga gäller om du ska lämna din dotter för umgänge med sin pappa som du upplever har ett missbruk.

Vi kan inte kommentera enskilda ärenden utan bara svara generellt.

Huvudregeln är att ett barn har rätt till båda sina föräldrar. Som vårdnadshavare har man ett ansvar att skydda sitt barn från att riskera att fara illa, exempelvis vid umgänge med den andra föräldern/vårdnadshavaren. Är en förälder märkbart påverkad vid umgänge med barnet så behöver man som andra föräldern ta ställning till om det är lämpligt och om barnet riskerar att fara illa. Om en förälder anser att denne behöver hålla barnet ifrån den andra föräldern så behöver denne ha fog för det. Det vi kan råda dig att göra är att kontakta Familjerätten där du och din dotter bor. Familjerätten kan hjälpa föräldrar att upprätta exempelvis umgängesavtal för hur umgängen ska se ut. De kan också vara behjälpliga hur man ska gå vidare om det finns behov av övervakat umgänge mellan barnet och den andre föräldern.

Du kan också vända dig till socialtjänsten där du bor för att rådfråga hur du ska agera utifrån att pappan varit påverkad vid umgängestillfällena.

Utifrån vad du skriver så låter det som att din dotters pappa kan vara i behov av stöd utifrån sitt missbruk. Det är dock upp till honom att kontakta socialtjänsten för att få stöd.

Vi hoppas situationen löser sig till det bästa!

Vänligen

Soctanterna