Lämna barnet med pappan

Hej
Har en dotter som är 8 år gammal, vi är skilda sen två år tillbaka. Det uppstod problem i början av skilsmässan och pappan blev dömd till misshandel mot mig.
Jag fick ta omvårdnad samt få bestämma umgänge ensam och första året har min dotter inte träffat sin pappa då han va utomlands, sen 1 år tillbaka har han fixat lägenhet och jobb och då började min dotter träffa honom en gång i veckan ca 4 timmar.
Nu har hans flickvän eller ex berättat för mig att han brukar droger och att jag borde inte skicka dit min dotter. Men han nekar och menar att hon ljuger för att förstöra för honom.
Dottern har inte märkt att pappa bettets sig annorlunda eller sagt något, utan tvärtom hon brukar vara glad efter att varit med honom.
Han har varit villigt att lämna test osv.
Borde jag låta honom träffa min dotter eller kan jag bara säga att du inte får träffa henne.

Mamma
2023-11-06 21:35

Hej!

Tack för din fråga.

Som vi förstår det har du ensam vårdnad om ert gemensamma barn och du undrar nu hur du ska göra när du har fått information om att barnets pappa brukar droger.

Det låter som att du har gjort helt rätt saker när du pratat med din dotter om hur hon har det när hon är hos pappan och att pappan nu ska påvisa sin drogfrihet genom drogtester. Du har ett ansvar att skydda ditt barn om du tror att den far illa när den är hos den andra föräldern.

Då du har ensam vårdnad har du rätt att säga att er dotter inte får träffa pappan om du misstänker att han använder droger. Samtidigt har barn rätt att träffa båda sina föräldrar om det är förenligt med vad som är det bästa för barnet.

Vi tänker att det är viktigt att du kan lita på att er dotter har det bra hos pappan och det är bra om pappan kan uppvisa drogfrihet som han erbjudit sig att göra. Fram till dess kanske det går att hitta en kompromiss där pappan har umgänge med er dotter tillsammans med dig eller någon annan vuxen du litar på.

Vi hoppas du har fått svar på din fråga.

Vänligen,

Soctanterna