Min kompis har antagligen schizofreni

Hej!

Jag tror att en bekant till mig har schizofreni. Vi pratade igår och i förrgår i telefon - vi känner varandra endast genom en stor feministgrupp på Facebook. Jag svarade på hennes inlägg angående problem med universitetet då jag är fd ordförande för en studentkår och har koll på studenters rättigheter och skyldigheter.
När vi nu har pratat i telefon om det som har hänt så är jag dels upprörd över hur hennes lärare har skrivit om hennes ev sjukdom till de andra studenterna, men framförallt övertygad om att hon lider av schizofreni men är omedveten om det.
Jag själv har upplevt paranoia när jag har rökt gräs, så känner igen sättet hon ser på världen.

Hon tror att det finns en grupp, vars namn hon inte vill säga, som försöker förstöra för henne. Hon hade inbrott i sin lägenhet i våras (det tror jag är sant, men kanske är det som triggade?) och nu är hon säker på att några hon jobbade för för några år sedan aktivt försöker förstöra för henne. Hon tror att de vill att hon ska bli lärare för deras organisation, och då de är inom utbildning så har de möjlighet att påverka både hennes lärare på universitetet och hela universitetet i sig - det gäller Malmö Universitet.

När hon pratar om hur ”de” anpassar hennes ”straff” så säger hon att de gör vad hon själv läser och gör. T.ex. så berättade hon om hur hon jobbar som läxhjälp och gav en varning till ett av barnen - hon fick strax efter en varning från disciplinnämnden på MAU och tror genuint att det är ”deras” sätt att straffa henne.
Hon är rädd. Hon tror verkligen att någon försöker förstöra för henne. Nu ska de läsa en delkurs i ”makt” och hon antar att ”de” kommer använda det mot henne.

Lärarna har anmält henne till socialen, men hon sa att ”det var enkelt att skaka av sig”.

Jag vet inte vad jag ska göra mer än att kontakta er. Hon kommer bli besviken om hon får veta att jag skapade en ny anmälan, men då får hon bli det.

Jag har ingen ork att ta hand om henne då jag knappt har ork för mig själv eller mina nära vänner, men jag kan inte lämna henne vind för våg.

Har försökt få henne till studenthälsan, men hon menar att hon har pratat med läkare på vårdcentral som säger att det handlar om en normal reaktion på trauma (inbrottet i lägenheten) och hon litar mer på vårdcentralen än studenthälsan (då ”de” som kontrollerar allt även har inflytande där).
Dock verkar hon vara på väg in i psykiatrin.

Vad kan vi/ni göra? Skickar namn så klart, men gärna först vid kontakt! Är rädd för att skrämma bort henne, och vill då helst prata igenom allt med er innan dess.

Vänligen,
Jenny

Yenyen
2023-11-04 03:52

Hej!

Soctanter är ett rådgivande forum och kan inte agera. Vi ska försöka ge dig tips om vad du kan göra;

Du resonerar hur du kan hjälpa din bekant. Du är bra på att beskriva och du har även koll på vilka vägar som kan finnas för dig att gå vidare.

Det första är så som du redan gör, lyssna och visa att du finns, förslå vilka vägar som din bekant själv kan söka hjälp på. När en person är paranoid och har vanföreställningar kan det vara svårt att veta vilken fakta som stämmer och inte. Utifrån det kan det också vara svårt att agera på information som ges, specifika frågor kan behöva generella svar.

Du skriver att din bekant “verkar vara på väg in i psykiatrin”. Vi tänker att det är psykiatrin som bäst kan hjälpa din bekant.

Om det inte fungerar och du fortfarande har en oro kan du göra orosanmälan. Om din bekant har barn handlar det även om att göra en orosanmälan till socialtjänstens barnmottag. Om det inte finns barn görs anmälan till socialtjänst vuxen. Olika kommuner organiserar på olika sätt.

Hoppas at våra tips kan vara till hjälp för dig och i förlängningen för din bekant.

Vänligen

Soctanterna