Vad händer efter familjehemsplacering

Hej,

Hen har blivit akutplacerad på SiS-hem enligt LVU pga långvarigt missbruk. Men hon trivdes ej på SiS-hemmet pga bristande sociala relationer och blev då placerad i ett familjehem. Men hon trivs inte där heller?

Hon pratar inte mycket. Jag är rädd att hon inte har fått en utredning för hennes psykiska mående, om det finns en bakomliggande anledning. Är inte denna typ av utredning (kurator, psykolog etc) inte obligatorisk för minderåriga under omhändertagande? Kan man annars kräva detta?

Tack på förhand.

Funderare
2023-10-31 11:54

Hej,

Vi förstår att du är orolig för den här personen utifrån hennes psykiska hälsa och att hon ej trivts på de placeringar hon haft. Som vi förstår det handlar din fråga om den här personen inte har rätt till en utredning gällande hennes psykiska hälsa.

Vi kan inte kommentera specifika ärenden men kan försöka svara mer generellt på den fråga du har. Barn och ungdomar som placeras utanför hemmet har rätt till en hälsoundersökning där både den fysiska och psykiska hälsan undersöks. En utredning genom socialtjänsten utgår från vilket behov det aktuella barnet eller ungdomen har.

När ett omhändertagande enligt LVU och en placering sker gör Socialtjänsten en utredning. I denna ska det framkomma vilka behov av stöd och omsorg som den aktuella personen har. Finns det exempelvis behov av stöd gällande den psykiska hälsan så ska det framkomma där.

När det gäller en utredning kring psykisk hälsa och eventuella bakomliggande faktorer som exempelvis trauma är det i första hand BUP som genomför en sådan. Det kan framkomma i utredningen från socialtjänsten att barnet eller ungdomen är i behov av en kontakt med BUP för att utreda och få stöd i det psykiska måendet. Det är då viktigt att barnet eller ungdomen får stöd av föräldrar eller familjehemsföräldrar att upprätta den kontakten.

Vi hoppas du känner att du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Soctanterna