Skydda barnet gentemot vårdnadshavare vid skolbyte

Hej! Jag undrar hur det funkar när exv. en mamma och hennes barn lever gömda från pappan pga våld, men pappa fortfarande är vårdnadshavare? Om barnet exempelvis byter skola, har vårdnadshavaren rätt att få reda på detta? Kan mamman ens flytta barnet till en ny skola utan pappans samtycke?

RVT
2023-10-30 15:02

Hej,

Tack för din fråga.

Precis som du skriver är det så att ett barn inte kan skrivas in i en ny skola utan samtycke från båda vårdnadshavarna. Byte av skola kräver enligt föräldrabalken båda vårdnadshavarnas samtycke om var barnet ska gå i skola. Justitieombudsmannen (JO) har i flera beslut konstaterat att båda vårdnadshavarna måste var överens om var deras barn ska gå i skolan. Detta innebär att skolan måste undersöka vem eller vilka som är vårdnadshavare till ett barn och och inhämta bådas inställning innan inskrivning i skolan sker. För barn som vistas i skyddat boende är det tillräckligt i vissa allvarliga situationer, att endast den ena vårdnadshavaren samtycker till byte av skola.

Regeringen har i år kommit med ett nytt lagförslag gällande skyddade boenden där ett förändringsförslag är att ge den skyddsökande vårdnadshavaren större rätt att ensam bestämma i vissa frågor som rör barnet som exempelvis byte av skola och förskola. Ändringarna föreslås träda i kraft 1 mars 2024.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Soctanterna