Hur gör man?

Hej!
Jag önskar få vägledning med att hjälpa min bror ur sitt missbruk. Han har senast igår berättat för hans ex att han är nästan på bristningsgränsen och att han behöver komma in på ett behandlingshem. Han har aldrig vågat prata om eller be om hjälp, så nu tycker vi att det här är något som är otroligt positivt. Jag undrar bara om hur vi ska göra? Vem kontaktar vi? Jag är rädd att han överdoserar.

Orolig syster
2023-10-28 09:12

Hej!

Vad fint av dig att du försöker hjälpa din bror!

Det vi kan råda dig/er att göra är att kontakta socialtjänsten i den kommun där din bror är folkbokförd för att få hjälp ur sitt missbruk.

Det kan variera i de olika kommunerna hur socialtjänsten är uppbyggd. Det enklaste sättet är att gå in på kommunens hemsida för att se vart man ska vända sig för att ansöka om hjälp. Det brukar även gå bra att ringa till kommunens växel och be dem koppla till de som arbetar med missbruk i kommunen. Om din bror inte förmår sig att kontakta socialtjänsten själv så kan du kanske vara behjälplig i att kontakta socialtjänsten med honom? Det är dock så att det är den enskilde som behöver ansöka om stöd och en anhörig kan inte göra det åt personen, men vara med i samtalet brukar inte vara något problem.

Om man har en akut oro att det är fara för någons liv i detta nu, alltså att en person tar en överdos just nu, då ska man ringa 112 och tillkalla ambulans.

Vänligen

Soctanterna