Extremt orolig för min 18-åriga syster

Hej! Jag befinner mig i en situation där jag känner mig hjälplös.
För ett drygt halvår sedan blev min 18 åriga lillasyster tillsammans med en kille via nätet. Han är 25. Deras förhållande gick väldigt fort fram, och han introducerades till oss andra i familjen efter redan två veckor av sms:ande. Andra gången han besökte oss hade han med sig en bukett blommor till mig, en till vår mamma och en till den tredje systern. Han var nästan överdrivet generös och lagade mat och umgicks med oss, men något kändes halvdant tyckte jag.

Ganska snabbt blev det nästan som att han flyttade in hos oss. Han var uppe och tittade på TV mitt i natten, och fick min lillasyster att laga mat till honom då och då. För att vidare exemplifiera saker som han gjort finns följande:
- Han gav min syster ett kost- och träningsschema i ”present”. Sedan bråkade de över att han inte tyckte att hon följde det som hon borde.
- Han fick henne att säga upp sig från sitt jobb, så hon nu är arbetslös och har varit i flera månader.
- De kom ”gemensamt” överens om att sluta med preventivmedel pga att det inte var ”naturligt”.
- Han har även pratat illa om mig (och andra i familjen) till henne, vilket gjort att vår relation rubbats extremt.
- Hon har inte längre någon kontakt med kompisar.

Nu har de bestämt att de ska flytta utomlands tillsammans, och flygbiljetter är bokade. Han har familj i landet, men hon har ingen (och kommer även vara beroende av honom ekonomiskt nu). Jag känner mig livrädd över vart detta kommer leda, och jag saknar min syster. Hon är totalt nergrävd i honom och säger att hon inte kan se ett liv utan honom.

Vad kan man göra? Hur hjälper man en 18 åring som absolut inte vill ha hjälp?

20-årig storasyster
2023-10-23 21:22

Hej!

Du beskriver en svår situation. Du kan ha grund för dina misstankar om att din syster är på väg in i ett destruktivt förhållande där hon riskerar att bli kontrollerad. Det du kan göra är att fortsätta att prata med henne, ställa frågor om du misstänker att hon utsätts för våld, lyssna på henne och fortsätt att hålla kontakten. Visa att du finns där för henne, och om det går, prata om hur hon skulle kunna få hjälp om hon skulle befinna sig i en utsatt situation. Du verkar ensam i detta, som närstående kan du få samtalsstöd på Kvinnofridslinjen på 020-505050, där kan du också få tips i hur man kan gå tillväga ifall man är utomlands och behöver hjälp.

Vänligen

Soctanterna