Ekonomiska frågor

Hejsan

Jag har tagit på av flera års krediter och idag studerar med Csn.
Jag har dem betalningar pga att jag inte fått något jobb, jag borde i Nyköping från 2013 tills augusti 2023.
Där jag var sjukskriven ett tag sedan på begäran så tog läkaren sjukskrivning bort. Efter det jobbade jag vikariat en månad som lokalvårdare, och sedan efter nån år 2016/2017 började jag jobba på folkhögskola Nyköping som lärarassistent och språkstödjare för elever som kom från Afghanistan, Pakistan och även vissa andra studenter som kunde engelska. Kontraktet var ett år genom arbetsförmedlingen ( nystartsjobb) på 60% ( för att det vad folkhögskola ville) och tanken var förlänga den efter ett år, men så gick inte för tills kontraktet var över hade många elever som jag var anställd för flyttade till en annan stad och även tillbaka till det landet som dem hade sin fingeravtryck.
Efter dess har allt varit en dåligt dröm, jag har varit arbetslös/ dels också beror på arbetsförmedlingens medarbetare, och dels för att jag har PTSD, inte att det har varit ett problem på jobbet, men arbetsgivaren/ intervjuerna blev ointresserad av mig pga hindret ( som kanske uppstår).

Och därför sedan dess jag har mått väldigt dåligt och även fått i mig mer betalningar, jag har inte nån anmärkning, men är i konstant extremt stress relaterat min ekonomi idag.
I år jag kom in i universitet i Malmö så jag flyttade här nu i augusti och bor på ett student lägenhet.

Jag har märkt att jag klarar/ kommer att inte klara studierna och är rädd att om jag inte klarar jag kommer att inte kunna fortsätta studera samt kommer att bli utkastad från studentboende.
Jag förstår att det är en policy är du inte student längre då ska man inom viss antal månader flytta ut.

Jag har ingenstans att ta mig, jag har en katt också som jag vill inte att hamna på gatan pga mig.

Jag vet inte hur jag ska ta mig ur detta situationen, för jag känner ångest och oro samt nedstämdhet och jag vet att jag behöver ta kontakt med vården, men jag är rädd även där också för det första med mina betalningar varje och hyran har jag inte mycket kvar att ha råd till besök till läkaren och psykiatrin/ psykolog och att om jag går ditt dem kommer att sjukskriva mig och då vet vad eller jag ska göra med mina skulder .
Jag tänkte att eftersom jag har inte fått på så många år det ända chans för mig att få ett arbete och kunna betala mina räkningar snabbt och bli av med skulder är att om jag studerar på högre nivå, men det utbildning jag läser får mig att må ännu dåligt och märker att detta är inte för nån som jag som är mer praktiskt, för i denna utbildning det praktiska delen kommer sista år på tredje året, och jag personligen kan inget om eller inom detta området, så stressen av att bli underkänd också tar mycket av min energi.

Finns något som ni kan göra? För att hjälpa mig?
Jag har ju familj i Nyköping men jag har inte råd att flytta tillbaka ditt , dem har inte möjlighet att hjälpa mig med flytten till ditt och jag har verken körkort eller bil, känner ingen heller här som kan hjälpa mig.

Om jag avslutar min utbildning då måste jag lämna min boende och uppsägningen är tre månader, hur ska jag betala hyran tills dess? Jag kan ju gå och registrera mig till arbetsförmedlingen igen eftersom ett år har inte gått ut, men vad jag brukade få från försäkringskassan täcker inte min hyra.
Innan när jag bodde i Nyköping och bodde med min familj och dem äger en lägenhet så därför jag behövde inte tänka på hyran utan vad dem ville var att fokusera på hitta jobb eller komma in i ett utbildningsprogram.

Jag känner jätte stressad och orolig för min idag och framt, och känner att jag orkar inte längre och vet inte om jag klarar något om jag inte tar hjälp från både soc och vården.

ALM
2023-10-21 21:27

Hej!

Tack för din fråga. Du beskriver din sin situation på ett insiktsfullt sätt och det låter som att du är villig att ta emot hjälp. Du behöver, som du själv säger, ta kontakt med både vården utifrån ditt mående och innan du hamnar i större ekonomiska svårigheter som äventyrar ditt boende kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivning för att få hjälp med att skapa dig en bild av hur din ekonomiska situation ser ut och vad du kan göra för att förbättra den.

I din beskrivning märks det att du är uppgiven men du säger även att du inte har några betalningsanmärkningar och du har flyttat till Malmö för studier, hittat studentboende vilket inte det är så enkelt. Detta tyder på att du har egen kraft och resurser inom dig! Eftersom du studerar kan du även kontakta Studenthälsan på ditt universitet där du kan boka tid för att prata med en kurator. Socialtjänsten i Malmö kan du kontakta om du behöver ansöka om ekonomiskt bistånd.

Stort lycka till! Vi hoppas att det ordnar sig för dig

Vänligen,
Soctanter