Begära Soc placering?

Hej! Jag är en tjej på 16 snart 17 år. Går i ettan på gymnasiet på sam programmet. Jag har sedan i våras haft problem med dels mitt mående men också hemsituationen. Dessa saker har förvärrats betydligt i år.

Jag mår inte bra psykiskt. Jag går till BUP och blev diagnostiserad med medelsvår depression, ångest och ätstörning i april 2023. Alla dessa diagnoser uppfyller jag fortfarande kriterier för.
Jag har även alltid haft problem hemma. Min mamma är rätt så psykiskt instabil. Inte överdrivet, men det märks att hon har diverse problem. Speciellt när man känt henne hela livet så som jag gjort. Så min och mammas relation har svajat hela min uppväxt. Mina föräldrar bråkar även en del. Vi har haft kontakt med Socialtjänsten i 7 år (sedan 2016) och då var jag endast 9 år och fick orosanmälningar av skolan. Så det säger väl ett och annat. Men nu på senaste har jag fått rekordmånga orosanmälningar då allt eskalerat.

Jag har även ett missbruk. (Som alla kallar det, men jag själv skulle inte säga att jag är en missbrukare). I alla fall så är det mest ecstasy jag tar. Så BUP har remitterat till Maria Ungdom så jag ska börja gå dit också.
Sen självskadar jag i form av att skära mig sedan september 2022.

Socialtjänsten vet om hela min situation!

Okej, det var lite bakgrunds information som grund till frågan. Summan av allt: Jag mår inte alls bra och har mått såhär länge. Jag mår inte bra hemma pga alla konflikter och min dåliga relation till mina föräldrar, jag känner att jag måste ha hjälp för att inte hamna i ett större missbruk, jag behöver hjälp med självskadebeteendet och jag har även svårt i skolan eftersom det blir svårt att hänga med pga allt annat som händer runt om mig. Men det jag mest vill ha hjälp med är hemsituationen då allt annat dåligt i mitt liv är från första början orsakat av hur det är hemma. Som självskadebeteendet och drogerna tillexempel.

Jag tror att det hade varit bäst för både mig och mina föräldrar om jag flyttade hemifrån ett tag. Om vi bara fick komma undan från varandra så jag kan jobba på mina problem och dom på deras. Jag undrar därför om jag kan begära till Soc (jag ska dit om någon vecka igen) att få flytta till något annat hem. Typ HVB, familjehem eller stödboende. Vad tror ni dom kommer säga? Måste det vara ”ännu värre” för att Soc ska bevilja att placera mig isf? Det känns inte som att dom lyssnar på min version av det hela alls, utan bara mina föräldrars version och dom målar ju upp en perfekt bild av situationen och familjen då dom egentligen inte ens vill ha hjälp av Soc.

Tacksam för svar!

anonym!
2023-10-21 19:40

Hej!

Tack för att du berättar om din situation på ett öppet och insiktsfullt sätt. Soctanterna kan bara svara generellt på frågor eftersom vi inte har hela bilden klart för oss men du säger att du redan är i kontakt och aktuell på socialtjänsten utifrån att de har öppnat en utredning.

Syftet med utredningen är att det ska mynna ut i en eller fler insatser, det kan till exempel handla annat om familjebehandling eller en placering utanför hemmet som du själv är inne på.

Insatserna som socialtjänsten erbjuder är i första hand frivilliga och eftersom du är minderårig behöver dina föräldrar samtycka en placering utanför hemmet.

Vi råder dig att ta upp detta med din socialsekreterare nästa gång ni ses och varför inte inför mötet skriva ett mail där du själv beskriver din situation precis som du gjorde till oss. Berätta för din socialsekreterare att du vill diskutera en placering utanför hemmet och varför.

Stort lycka till!

Vänligen

Soctanterna