Utredningshem och förlora vårdnaden av sitt barn

Hej! Jag är före detta missbrukare och gravid. Vill verkligen det bästa för mitt ofödda barn men såklart finns stor oro för mitt barns framtid ifrån soc sida. Jag förstår detta och vill verkligen samverka med socialtjänsten i högsta grad. De vill hur som helst att jag ska åka på ett utredningshem och jag förstår också att det är nödvändigt att man gör en noggrann bedömning i mitt fall.

Jag har dock lite invändningar på just det stället de vill skicka mig på har extremt dåliga recensioner på nätet och jag blir rädd när jag läser att detta ställe har som enda uppgift att hitta fel så att de i slutändan ska ta mitt barn ifrån mig. Jag har några konkreta frågor: har barnenheten rätt att bestämma att jag MÅSTE åka till just det stället eller har jag rätt att få alternativ? Kan nämna att detta är i Stockholm och det finns ett till utredningshem i Stockholm men de hävdar att detta ställe är det enda med den breda utredningsformen de är ute efter.
Kan jag säga att jag vill bli utredd på något annat sätt till exempel i jourhem?

Jag är jätterädd att jag inte ska få en chans , att även om jag aldrig skulle röra en drog någonsin igen ändå riskerar att bli av med mitt barn! Det känns som barnenheten har bestämt sig för att jag inte ska få vara förälder till mitt barn oavsett hur jag lyckas som förälder !! Jag är så rädd att jag inte vet vad jag ska göra! Vad krävs för att jag ska förlora vårdnaden om mitt barn egentligen? Går det att svara på rent konkret? Jag behöver råd för jag vet inte hur jag ska gå vidare! Mvh orolig mamma.

Orolig mamma sthlm
2023-10-19 18:58

Hej!

Vad starkt jobbat av dig att ha tagit dig ur ditt missbruk!

Vi kan bara svara generellt på frågor och inte i enskilda ärenden.

Vi förstår att det kan väcka mycket tankar och oro inför att man ska placeras på ett utredningshem. Det vi kan rekommendera dig är att fortsätta ha en dialog med din handläggare och lyfta din oro. Ett alternativ kanske skulle kunna vara göra ett studiebesök innan barnet kommer för att få en mer konkret bild av hur utredningshemmet är? Vi har förståelse för att man kan få en bild av ett ställe genom att läsa recensioner på nätet men samtidigt så behöver inte de recensionerna vara representativa för hur det kommer vara för dig och ditt barn? Olika personer som är på ett utredningshem är ju där utifrån olika förutsättningar och behov. Bara för att någon/några har haft en negativ upplevelse så behöver det ju inte betyda att det kommer bli så för er.

Socialtjänsten har inte som mål att skilja barn från sina föräldrar utan att barn ska ha så goda uppväxtförhållanden som möjligt och ibland kan det vara så att man som förälder kan behöva stöd.

Hoppas situationen löser sig till det bästa för dig!

Vänligen

Soctanterna