En förälder kränker och trakasserar den andra

Hej!

Barnens pappa och jag har varit separerade i 5 år. Barnen har bott varannan vecka, men nu vägrar det äldre barnet (12 år) att bo hos pappa. Barnet anser att pappa inte har förmåga att bemöta barnet på ett respektfullt sätt. Barnet ringde därför till soc och en förhandsundersökning kring orosanmälan är igång. Soc känner till vår familj sedan tidigare och där finns bland annat samarbetssvårigheter dokumenterade. Vi har också haft samarbetssamtal via soc. Det är svårt att skriva kortfattat om detta, men pappan skickar massvis av sms och i dessa kräver han att jag ska uppmuntra barnet till att ta kontakt med honom. Det har jag, men hen vill inte. Pappan märker att det inte kommer några meddelanden från barnet och menar att "min uppmuntran måste ha försvunnit någonstans på vägen" och att han "ser resultatet av min uppmuntran" samt att "om det inte händer något hos dig så ska han ta det visa socialen". Det är bara ett exempel. Hans sms är otrevliga, ironiska, består av orimliga förväntningar och förvridningar av sanningen och han nedvärderar min föräldraförmåga på ett manipulativt och nedtryckande sätt. Soc tycker att vi ska gå på samarbetsamtal hos Familjerätten. Samarbetet är inte problemet, utan hans beteende är problemet. Hur mycket ska jag som förälder tåla att höra från honom? Jag känner mig inte lyssnad på hos soc. Hur gör man när en förälder har svårt att bemöta den andra föräldern på ett konstruktivt, respektfullt och moget sätt? För övrigt vägrar han telefonsamtal. All kommunikation sker via sms.

Mvh
Sarah

Sarah
2023-10-19 11:46

Hej!

Tack för din fråga. Det är ett viktigt ämne du tar upp då det du beskriver tyvärr är en verklighet för många barn som lever med separerade föräldrar. Det är föräldrarnas ansvar att freda barnen från föräldrarnas konflikt och se till att barnen inte far illa av denna. Barn har rätt att ha en god relation till båda sina föräldrar och det är båda föräldrarnas ansvar att se till att barnen får sina rättigheter tillgodosedda.

Du säger att samarbetet mellan er inte är problemet, men du beskriver samtidigt att både du och ditt barn tycker att pappan behöver bli bättre på att kommunicera och bemöta dig och barnet på ett respektfullt sätt. Du beskriver att ni är kända av socialtjänsten sedan tidigare på grund av bland annat samarbetssvårigheter och att en förhandsbedömning pågår just nu utifrån att ditt barn själv ringde socialtjänsten för att berätta om sin situation.

Samarbetssamtal bedrivs under sekretess och är en möjlighet för separerade föräldrar med gemensamma barn att under sakkunnig ledning få stöd i att komma överens i viktiga frågor som rör barnet. Samtalen kan exempelvis handla om vårdnad, boende och umgänge.

Vi uppmuntrar dig att återigen ta kontakt med familjerätten för att boka in ett samarbetssamtal eftersom ni tillsammans behöver bestämma var barnet ska bo just nu när hen uttrycker att hen inte vill bo hos sin pappa längre.

Ditt barn har uttryckt att hen inte vill bo hos sin pappa längre och du beskriver att du får meddelanden av barnets pappa där han beskyller dig för att bland annat inte göra tillräckligt för att barnet ska vilja vara mer hos honom. Det låter som att ni är i behov av råd och stöd för hur ni ska tackla situationen.

Om förhandsbedömningen hos socialtjänsten skulle leda till en utredning anser vi att ni ska omfamna den möjligheten då socialtjänsten kan bevilja insatser i form av till exempel familjebehandling. Där kan ni gå mer in på djupet och prata om konflikterna som påverkar ert gemensamma föräldraskap. Om en utredning inte skulle inledas utifrån förhandsbedömningen kan du göra en ansökan.

Vi hoppas att din situation löser sig.

Vänligen

Soctanterna