Överfallsförsäkring

Jag kan kanske få större summa pengar på överfallsförsäkring men har inte kollat upp det helt då jag är rädd att soc kommer se det som inkomst och sluta hjälpa mig då.
Jag har mått otroligt dåligt i många år efter händelsen och hade velat spara pengarna till när jag kommit på fötter igen och kan börja leva.

Vad händer om jag får ersättning men gör så att pengarna förs över till någon annan?

Jag har också kvar några större privata skulder som jag behöver betala för att kunna ta mig vidare i livet.. Om jag får ersättning, hur skulle soc se på att jag använde mycket till dessa privata skulder?

Transparente Blanche
2023-10-19 02:39

Hej!

Tack för din fråga.

Var och en är i första hand skyldig att försörja sig själv och sin familj och
i regel har du inte rätt till försörjningsstöd om du har pengar på banken eller andra tillgångar. Detta kan du läsa mer om på socialstyrelsens hemsida, https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/ekonomis….

Uppbär du ekonomiskt bistånd från socialtjänsten är du skyldig att redovisa dina tillgångar, annars deltar du inte i utredningen och din ansökan kan komma att avslås.

De pengar som du eventuellt kommer att få, i detta fall en ersättning från din olycksfallsförsäkring, skall först och främst gå till din försörjning. Du kan med andra ord inte använda dessa pengar till att betala skulder eller spara dem för oförutsedda utgifter.

Att försöka dölja att du har fått en ersättning från din olycksfallsförsäkring är inte att rekommendera då du riskerar att bli anklagad för bidragsfusk som kan ledda till en polisanmälan och dessutom så kan du bli återbetalningsskyldig. Vi rekommenderar att du är ärlig i din ansökan.

Prata med din socialsekreterare om dina tankar och rädslor över vad som kan hända med ditt försörjningsstöd när ersättningen betalas ut till dig. Du kommer känna dig mer trygg med din situation om du har planerat och vet vad som händer i din ekonomi framåt i tiden.

Vänligen

Soctanterna